Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackZiekte van Huntington

Ziekte van Huntington

Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte

Klachtenonbedoeld gewichtsverlies, onbedoeld gewichtstoename tgv medicatie, dysfagie, kauw- en slikproblemen, speekselvloed, honger(klop), gastro-oesofageale reflux, obstipatie, depressie, apathie, knoeien van eten en drinken ten gevolge van de chorea (ongewilde bewegingen)
Complicatiesongewilde (choreatische) bewegingen, cognitieve achteruitgang (dementie), gedrags- en psychiatrische symptomen
Comorbiditeit(aspiratie)pneumonie
Medicatieantidepressiva, antipsychotica, Benzodiazepinen
BMIstreefwaarde 23 – 28 kg/m2
Screeningsuitslag (risico) op ondervoedingSNAQ, SNAQ 65+, MNA-SF
VoedingspatroonVoldoet voeding aan Richtlijnen goede voeding? Extra aandachtspunten daarbij zijn voldoende inname van energie, eiwitten en Vitamine D
Persoonlijke factorenErfelijkheid, ervaring, kennis, angst, gevoel van eigenwaarde, communicatie, ambiance, beleving van het eten, kwaliteit van leven, autonomie en zelfstandigheid ondanks fysieke afhankelijkheid
FamiliegeschiedenisHuntington is een progressieve, autosomaal-dominant erfelijke, neurodegeneratieve aandoening
Leefstijlalcoholgebruik, roken, beweging, stress, afwijkend slaappatroon, verslavingsproblematiek

Bepaal zorgprofiel

Bronnen

  • Brotherton A., L. Campos, A. Rowell, V. Zoia, D. Rea & S. Simpson (2012), ‘Nutritional management of individuals with Huntington’s Disease; nutritional guidelines’. In: Neurodegenerative Disease Management 2 nr. 1, pp.33-43.
  • Dieetbehandelingsrichtlijnen Ziekte van Huntington. In Handboek Dieetbehandelingsrichtlijnen, Uitgeverij 2010.

Laatste update: februari 2023 door Fleur Veldkamp en Paul de Vreede van het netwerk Diëtisten Huntington (Disease) Nederland – DHDNL

Artsenwijzer