Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackKanker

Kanker

Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte

Typelocalisatie en stadiering van de tumor
Behandelingvorm, doel en prognose
Comorbiditeit
Medicatieanti-emetica, pijnmedicatie en overige medicatie ter behandeling van comorbiditeit en in relatie tot bestaande klachten
Screeningsuitslag (risico op) ondervoedingVoor screenen op het( risico) ondervoeding wordt aanbevolen: PG-SGA)
Gewicht(sverloop)onbedoeld gewichtsverlies: > 5% gewichtsverlies in de laatste maand of > 10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden
ongewenste gewichtstoename: > 3 kilo sinds diagnose
Eetlustanorexie, snelle verzadiging, smaak- en reukveranderingen, vieze smaak, voedselaversies
Mondproblemendroge mond, kauw- en slikproblemen, orale mucositis, hinderlijke slijmvorming
Maag-darmproblemenmisselijkheid en/of braken, obstructie, passagestoornissen, zuurbranden, diarree, obstipatie, dumpingsyndroom, gastrointestinale
mucositis
Malaiseproblemenpijn, benauwdheid, vermoeidheid
Voedingssupplementenproducten met gezondheidsclaims
Leefstijlfactorenalcohol, roken, beweging, slaappatroon, stress, drugs
Persoonlijke factorenstress rondom voeding bij patiënt of naasten

Bepaal zorgprofiel

Bronnen

  • Vogel J, Beijer S, Delsink P, Doornink N, ten Have H, van Lieshout R. Handboek voeding bij kanker. Utrecht, de Tijdstroom. 2016
  • Beijer S, Doornink N, Vogel J. Voeding bij oncologische aandoeningen. Informatorium Voeding en diëtetiek. Suppl. 87-september 2014: 65-100
  • Lieshout van R. Zorgpad voeding en kanker. IKNL. 2014

Laatste update: september 2017 door Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie LWDO.
Kijk op www.verwijsgidskanker.nl voor een dietist met aandachtsgebied oncologie.

Artsenwijzer