Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackVoedselallergie bij jonge kinderen (0-4 jaar)

Voedselallergie bij jonge kinderen (0-4 jaar)

Medische diagnose

(Verdenking) van voedselallergie bij jonge kinderen (0-4 jaar)
De diagnose voedselallergie kan op verschillende leeftijden worden gesteld.

Een dieet vrij van het specifieke voedingsmiddel waarvoor de voedselovergevoeligheid bestaat is de enige behandeling voor voedselallergie.

De voorkomende voedselallergieën bij kinderen zijn: allergie voor melk, ei, pinda, een of meer afzonderlijke noten (amandel, hazelnoot, cashew, pistache, walnoot, pecannoot, macadamia, paranoot), soja, sesam, vis, garnaal en tarwe. Er kan sprake zijn van een allergie voor 1 of meerdere voedingsmiddelen.

Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte

Soort voedselallergieWel of niet IgE-gemedieerd. Individueel verschilt de uitlokkende dosis en de aard en ernst. De diagnose wordt gesteld d.m.v. diagnostisch eliminatiedieet gevolgd door provocatie en/of introductie.
Atopie anamneseVoedingsanamnese, familie anamnese, inhalatie allergie (pollen, grassen, dieren), eczeem, astma, allergie latex
Klachten IgE-gemedieerd– Mond/keelklachten: jeuk, gevoel van zwelling, zichtbare zwelling, heesheid, slikklachten, blaren.
– Neusklachten: loopneus, niezen.
– Oogklachten: jeuk, tranen, zwelling.
– Gastro-intestinale klachten: braken, misselijk, buikpijn, diarree
– Huidklachten: jeuk, roodheid, galbulten/urticaria, zwelling
– Longen: hoesten. stridor, benauwdheid
– Hart/bloedvaten: bloeddrukdaling, flauwvallen, shock

Bovenstaande klachten passen bij een allergie als: de klachten binnen enkele minuten tot 2 uur na inname ontstaan. Klachten zijn reproduceerbaar. Klachten kunnen verergeren door inspanning, stress en/of ziekte.
Comorbiditeitatopie; prematuriteit/dysmaturiteit, onevenwichtig microbioom, astma, eczeem, allergische rhinitis
Allergologisch onderzoekSerologie van specifiek IgE. Verdacht voedingsmiddel en huidpriktesten kunnen de anamnese ondersteunen. De uitkomst van het sensibilisatie onderzoek geeft een aanwijzing en wil niet zeggen dat er sprake is van een voedselallergie.
Complicatiesdeficiënties in de voeding door weglaten van de basisvoedingsmiddelen. Zo nodig suppletie adviseren. Angst voor onverwachte reacties, sociaal isolement, risico op eetstoornis als ARFID
Medicatieantihistaminica, epinepherine (epipen)
Groeimonitoren lengte-, gewichtsverloop en ontwikkeling van het kind i.v.m. risico op energie- en eiwitdeficiënte voeding
Supplementenaandacht voor de aanwezigheid van allergenen in de supplementen
KruisreactiviteitEr wordt gesproken van kruisreactiviteit als specifiek gericht tegen bepaald allergeen ook reageren met verwachte structuren in andere allergenen (bijvoorbeeld koemelk en geitenmelk of pinda met peulvruchten/soja)

Bepaal zorgprofiel

Bronnen

  • NHG standaard voedselovergevoeligheid 2010 (wordt herzien)
  • Richtlijn voedselprovocatie NVvAKI 2016
  • Richtlijn JGZ voedselovergevoeligheid 2014
  • Koemelkallergie bij kinderen NVK 2012 (wordt herzien)
  • Standpunt vroege introductie van hoog allergene voeding bij zuigelingen bij preventie van voedselallergie NVK 2017
  • E. Dubouis, Y. Duijvestijn, M. Gorissen, H. de Groot, T. Hendriks, B Theeuwes; eindredacteur C.M.F Kneepkens. Werkboek kinderallergologie 2e druk 2014

Laatste update: februari 2023 door netwerk Diëtisten Alliantie VoedselOvergevoeligheid (DAVO)

Artsenwijzer