Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackActualisering beroepscode

Actualisering beroepscode

Wat is de beroepscode?

De beroepscode is een hulpmiddel om je professioneel handelen als diëtist te kunnen toetsen. Bovendien maakt de beroepscode inzichtelijk wat diëtisten belangrijk vinden als beroepsgroep, daar waar de wetgeving geen antwoord biedt. De beroepscode geeft je praktische tools om beslissingen te kunnen nemen en om rekening te houden met de rechten en de wensen van je cliënt. De beroepscode maakt onderdeel uit van het Beroepsprofiel voor diëtisten. In dit beroepsprofiel staat ook de voor de beroepsuitoefening relevante wetgeving beschreven.

Bekijk de geactualiseerde beroepscode

In de beroepscode staan 13 kernwaarden waarmee we aangeven wat wij als diëtisten belangrijk vinden en waar wij voor staan. Kernwaarden waar elke diëtist zich aan wil en kan houden. Benieuwd wat deze 13 kernwaarden zijn? Bekijk hier de beroepscode.

Waarom is de beroepscode herijkt?

Voeding is van iedereen en daardoor kom je als diëtist regelmatig voor lastige dilemma’s te staan. De huidige beroepscode is van 2014. Ook zijn in de dagelijkse praktijk onderwerpen als de invloed van sociale media, digitalisering van de zorg, aandacht voor duurzaamheid en het vergroten van de eigen regie belangrijker geworden. Daarbij is de nieuwe visie op diëtetiek 2030 verschenen.

Hoe is de beroepscode geactualiseerd?

In 2022 is een expertcommissie samengesteld met vertegenwoordigers uit alle werkgebieden waarin de diëtist actief is. Met deze commissie:

  • hebben we geleerd hoe andere beroepsverenigingen nieuwe maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, digitalisering en transparantie een plek hebben gegeven;
  • hebben jullie in januari 2023 input geleverd op diverse lastige situaties uit de dagelijks praktijk middels een enquête.
  • hebben zo’n 30 diëtisten in maart 2023 meegedacht tijdens drie thematafels (diëtist & patiënt, diëtist & collega’s en diëtist & maatschappij);
  • hebben we het geluid gehoord van diëtist in spe tijdens een bijeenkomst met derde- en vierdejaars studenten;
  • hebben jullie tijdens de ALV 18 april 2023 input gegeven op zeven kernwaarden;
  • hebben jullie in het najaar 2023 feedback input kunnen geven op de beroepscode;
  • hebben we alle input verwerkt in deze versie van de beroepscode. Hierin heeft een schrijfteam bestaande uit een juriste, diëtist en hoofdredacteur NTVD het voortouw genomen.

Vragen

Heb je vragen over de nieuwe beroepscode? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Contactformulier

Uw naam(Vereist)
Check of uw mailadres juist is weergegeven.
Voer een telefoonnummer in waar u overdag op bereikbaar bent.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.