Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-black7 redenen waarom onze beroepscode voor jou belangrijk is

7 redenen waarom onze beroepscode voor jou belangrijk is

Donderdag 8 februari 2024Afbeelding 7 redenen waarom onze beroepscode voor jou belangrijk is

We kunnen er niet omheen. Net als huisartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten heb jij als diëtist een beroepscode. Het is een hulpmiddel om je professioneel handelen als diëtist te toetsen. Als je de beroepscode volgt, zorg je voor onafhankelijk en objectief deskundig advies op basis van gewogen informatie en wetenschappelijke consensus.  

Weet jij waarom de beroepscode belangrijk voor jou is? De zeven belangrijkste redenen hebben voor jou op een rijtje gezet.

1. Het maakt je trots

Het laat iedereen zien waarom jij als diëtist onmisbaar bent. Een beroepscode herinnert je aan de waarde van jouw rol in het huidige zorglandschap en de beschermde titel die jij als diëtist hebt.

2. De beroepscode gaat over jou

De beroepscode is opgesteld door diëtisten en is er voor diëtisten. Het gaat over jouw dagelijks werk en je normen en waarden als zorgverlener.

3. Het helpt je om keuzes te maken

Het geeft je houvast bij het herkennen van morele dilemma’s en helpt je bij het voeren van het goede gesprek hierover. Zo helpt het je op weg naar (ethisch) verantwoord handelen.

4. Het begeleidt je in de relatie met je patiënten

Vertrouwen is in je behandelrelatie de sleutel tot succes. Door je te houden aan de beroepscode laat je zien dat je professioneel en betrouwbaar bent. 

5. Het verbetert de samenwerking met collega’s en andere zorgverleners

De beroepscode maakt collega´s en andere zorgverleners duidelijk wat ze van je mogen verwachten. De beroepscode sluit namelijk aan bij beroepscodes van collega zorgprofessionals. Zo werk je samen vanuit dezelfde gemeenschappelijke kaders.

6. Het zorgt dat je objectief handelt

Je wilt je cliënten zo goed mogelijk helpen. Soms vraagt een situatie iets anders dan een ‘normale’ aanpak. Je kunt op de beroepscode terugvallen om te toetsten of je het juiste doet. Het helpt je om objectief te handelen.   

7. Met de beroepscode sta je sterk

Met de beroepscode sta je sterk in elke situatie. Een beroepscode helpt je keuzes te maken daar waar de wetgeving geen antwoord biedt.

Conclusie

De nieuwe beroepscode is niet zomaar een document. Het vormt de basis om succesvol en verantwoord je werk uit te kunnen voeren. Het zet jou als zorgverlener en diëtist in je kracht! Ga naar meer informatie over de beroepscode.