Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackKernwaarde 3

Kernwaarde 3

Als diëtist respecteer je de autonomie van de patiënt/cliënt. Je nodigt de patiënt/cliënt uit tot gezamenlijke besluitvorming en stelt de patiënt/cliënt in staat een geïnformeerde beslissing te nemen. Daarbij behoud je je eigen professionele autonomie en verantwoordelijkheid voor je handelen. Je verricht als diëtist geen handelingen die tegen je professionele oordeel ingaan.

Toelichting

De patiënt/cliënt is een persoon met eigen opvattingen, die zelf – zonder druk of dwang van anderen – beslissingen moet kunnen nemen over welke zorg hij of zij wel en niet wil ontvangen. Als diëtist respecteer je deze autonomie van de patiënt/cliënt. Daarbij zorg je ervoor dat de patiënt/cliënt alle relevante informatie ontvangt die nodig is, om samen met jou tot goed afgewogen besluitvorming te komen. Ook zorg je ervoor dat deze informatie voor de patiënt/cliënt begrijpelijk is.
Uiteindelijk respecteer je de opvattingen, keuzes en de leefwijze van de patiënt/cliënt. Het recht op zelfbeschikking brengt mee dat een (wilsbekwame) patiënt/cliënt zelf het recht heeft te beslissen of hij of zij een behandeling wil ondergaan of weigeren.
Het recht op autonomie betekent niet dat een patiënt/cliënt elke behandeling kan eisen. Als diëtist behoud je de verantwoordelijkheid voor je eigen handelen. Je hoeft geen handelingen te verrichten die tegen je professionele oordeel ingaan alleen omdat de patiënt/cliënt dat wil. Je legt deze keuze wel duidelijk aan de patiënt/cliënt uit en bespreekt samen of er, rekening houdend met het belang van de patiënt/cliënt, passende alternatieven zijn.

Praktijkdilemma

We zijn benieuwd naar jouw eigen praktijkdilemma. Waar loop je tegenaan? Waar wil je graag een antwoord op? Laat het ons weten via: kwaliteit@nvdietist.nl