Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackKernwaarde 13

Kernwaarde 13

Als diëtist ben je je bewust van de relatie tussen gezondheid, klimaat en milieu. Je betrekt dit zoveel mogelijk bij je beroepsuitoefening en houdt de ontwikkelingen op dit gebied bij. Je zet je in voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld.

Toelichting

Klimaat, milieu en gezondheid beïnvloeden elkaar. Duurzaamheid is een thema dat in de zorgsector steeds actueler wordt. De zorgsector zelf is vervuilend en dus onderdeel van het probleem. Behalve de zorgsector heeft de voedingsmiddelenindustrie een negatieve invloed op het klimaat en het milieu. De diëtist werkt op het gebied waar beiden samenkomen.
De diëtist neemt daarbij een bijzondere positie in. Een goed voedingspatroon draagt bij aan grotere volksgezondheid, terwijl de productie van voedsel en voedingsmiddelen een essentieel onderdeel van de discussie over klimaat en milieu vormen. Het tegengaan van verspilling van voedsel en terugbrengen van verpakkingsafval zijn belangrijke doelstellingen om klimaatverandering en milieuvervuiling tegen te gaan. In de eigen werksituatie zijn er mogelijkheden de impact van het werk als diëtist op het klimaat en het milieu te verminderen, bijvoorbeeld door het verminderen van het energieverbruik of het gebruik van papier.
Als diëtist zet je je in voor een gezonde leefwereld, volwaardige voeding voor je patiënt/cliënt en een duurzame zorgsector en probeer je dit zo veel mogelijk te integreren in je praktijkvoering en je adviezen. Je bent je daarbij bewust van de complexiteit van dit onderwerp en de afwegingen die gemaakt moeten worden. Je probeert ook je omgeving hierover goed voor te lichten.

Praktijkdilemma

We zijn benieuwd naar jouw eigen praktijkdilemma. Waar loop je tegenaan? Waar wil je graag een antwoord op? Laat het ons weten via: kwaliteit@nvdietist.nl