Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackHet belang van de diëtist bij de behandeling van kanker

Het belang van de diëtist bij de behandeling van kanker

In het kader van de campagne ondervoeding bij ouderdom bij ziekte of kanker interviewden we Dr. J. de Vos– Geelen. Zij is als medisch oncoloog werkzaam in van het Maastricht UMC+. In het interview geeft ze het belang aan van de diëtist bij de behandeling bij kanker.  

Bij patiënten met alvleesklier-, galweg- of leverkanker speelt de diëtist een onmisbare rol. Deze groep patiënten is vaak kwetsbaar en heeft al te maken met ondervoeding wanneer de diagnose kanker nog gesteld moet worden. “Wij zorgen er dan voor dat onze patiënten zo snel mogelijk contact hebben met een diëtist,” zegt de Vos.Dit is essentieel voor de randvoorwaarden van een succesvolle kankerbehandeling, maar ook in de palliatieve fase. Zelfs als behandeling niet mogelijk is, kan optimale voeding helpen om spiermassa te behouden en de kwaliteit van leven te verbeteren,” gaat de medisch oncoloog verder.  

Ondervoeding en kankerbehandeling

Veel van mijn patiënten hebben al gewicht verloren bij aankomst in het MUMC+. “In de onderzoeksfase nog voordat de diagnose is vastgesteld, besteden we aandacht aan ondervoeding,” legt de Vos uit. Ik benadruk dan het belang van een goede voedingstoestand en spierbehoud, en maak duidelijk dat dit een hoge prioriteit heeft. “Vaak zeg ik tegen mijn patiënten: ‘Zie het als onderdeel van de behandeling om te werken aan voldoende eiwitinname en behoud van spiermassa’.”

Invloed van ondervoeding voor de behandeling

Samen met de patiënt beslissen we of, en zo ja, welke kankerbehandeling we geven. Deze  beslissing hangt af van verschillende factoren. De conditie van de patiënt is daar één van. Ondervoeding kan een behandeling bemoeilijken, maar er zijn situaties waarin voeding juist het verschil kan maken. “Een patiënt met alvleesklierkanker kan bijvoorbeeld door geelzucht ernstig verzwakt lijken, maar met de juiste behandeling in combinatie met de behandeling door een diëtist kan de situatie sterk verbeteren,” legt de arts uit. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer behandelmogelijkheden voor de patiënt.

Vooruitzichten ondervoede patiënten

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ondervoede patiënten slechtere vooruitzichten hebben dan goed gevoede patiënten. “Ik vertel mijn patiënten vaak dat hun spiermassa en conditie meer zeggen over hun vooruitzichten dan de grootte van de tumor,” aldus de arts. Goede voeding speelt dus een cruciale rol in het verloop van de behandeling en de prognose van de patiënt.

Ondersteuning tijdens de behandeling

Patiënten die behandeld worden door een diëtist zijn veel bewuster over de impact van voeding tijdens hun behandeling. Het behandelteam ondersteunt de patiënt in het maken van goed onderbouwde keuzes over voeding en conditie. “Uiteindelijk is het aan de patiënt of ze de inspanningen willen leveren om hun voedingsinname, spiermassa en algehele conditie te optimaliseren. Belangrijk is dat ze daarbij voldoende ondersteuning ervaren van ons team, inclusief de diëtist.”

Impact van juiste voeding bij herstel

De Vos: “Een betere voedingstoestand kan direct invloed hebben op de tolerantie van de kankerbehandeling, het herstel en de algehele kwaliteit van leven van een patiënt. Een goed  voorbeeld is het verhaal van een patiënt met galwegkanker. Deze patiënt had veel gewicht verloren en een verminderde eetlust. Hij was ernstig verzwakt en er waren weinig mogelijkheden voor behandeling. Na een doorverwijzing naar de diëtist kreeg hij persoonlijk voedingsadvies op maat. Binnen enkele weken begon hij gewicht en spierkracht terug te winnen. Hierdoor kon hij toch starten met chemotherapie. De extra kracht gaf hem ook de mogelijkheid weer te genieten en het uitvoeren van zijn wens om de Dutch Mountain Trail met de ‘Seven Summits te wandelen. “Uiteindelijk heeft deze combinatie van medische zorg en intensieve voedingsondersteuning hem waardevolle tijd en een betere kwaliteit van leven opgeleverd” sluit de Vos af.  

Advies voor collega’s

Het advies van de Vos aan collega’s is helder: “Verwijs patiënten tijdig naar een diëtist en handel proactief. Een goede voedingstoestand is geen bijzaak, maar een essentieel onderdeel van oncologische zorg. Voeding kan het verschil maken in de behandeling en kwaliteit van leven. Laten we dit als zorgprofessionals nooit onderschatten.”