Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackALV en jaarcongres: Verandering, mij ’n zorg?!

ALV en jaarcongres: Verandering, mij ’n zorg?!

De Algemene Ledenvergadering (ALV) met jaarcongres vond plaats dinsdag 12 april 2022 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Het thema was ‘verandering’.

Presentaties Congres Verandering: mij ’n zorg?!

Sprekers

Ede Steen, adviseur strategische communicatie bij De Reputatiegroep

Van visie naar impact: hoe kunnen we samen de nieuwe NVD-visie uitdragen? 

Ede Steen, adviseur strategische communicatie werkzaam bij De Reputatiegroep, beschrijft hoe we de nieuwe NVD-visie tot leven kunnen brengen. Zij gaat ons uitleggen hoe communicatie werkt en hoe we, als we allemaal hetzelfde uitdragen, aantoonbaar impact kunnen bereiken.

Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad

Diabetes type 2 en de Richtlijnen goede voeding

Prof. dr. Marianne Geleijnse is sinds 1 januari 2018 vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. Sinds 1999 werkt zij bij de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit, sinds 2015 als hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Dit concludeert de Gezondheidsraad op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk onderzoek in het advies dat november 2021 is uitgebracht. Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen en deze gewichtsvermindering in stand te houden. Het beperken van de koolhydraatinname kan helpen bij het afvallen, maar de toegevoegde waarde daarvan voor de gezondheid op de lange termijn is niet aangetoond.  Bij veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een eventuele koolhydraatbeperking, is het belangrijk dat de inname van essentiële voedingsstoffen niet in het gedrang komt, aldus de Gezondheidsraad. Een diëtist kan, samen met andere zorgverleners, een advies op maat geven aan mensen met diabetes type 2. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, zal in haar voordracht een toelichting geven op dit advies.

Baukje van den Heuvel, gastro-intestinaal en oncologisch chirurg bij het RadboudUMC

De weg naar prehabilitatie in Nederland, waar staan we?

Baukje van den Heuvel is gastro-intestinaal en oncologisch chirurg bij het RadboudUMC en verbonden aan Fit4Surgery. Het programma Fit4Surgery richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie.

Prehabilitatie is niet meer weg te denken als het gaat om het verbeteren van de behandeluitkomsten na chirurgie. Maar waarom is prehabilitatie dan nog geen standaardzorg? En waar bestaat prehabilitatie dan uit? Voor welke patiënten werkt het wel en voor welke patiënten werkt het juist niet? Baukje van den Heuvel vertelt in haar lezing over de weg die prehabilitatie in Nederland heeft afgelegd en waar prehabilitatie nu staat. In haar rol als programmaleiding Fit4Surgery in het Radboudumc, lid werkgroep prehabilitatie van de NvvH en voorzitter van de stichting Fit4Surgery probeert zij samen met vele anderen prehabilitatie toegankelijk te maken voor iedereen in Nederland en zal zij al deze aspecten behandelen.

Drs. Haske van Veenendaal, gezondheidswetenschapper

Samen Beslissen in de diëtetiek

Drs. Haske van Veenendaal is gezondheidswetenschapper en expert in gedeelde besluitvorming en kwaliteit van zorg. Hij is zelfstandige, parttime promovendus aan de ESHPM (Erasmus Universiteit) over de implementatie van samen beslissen in de dagelijkse praktijk en implementatie-specialist bij ZonMw. Hij leidt diverse landelijke projecten op het gebied van samen beslissen en is docent voor onder meer de Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) en de Academie van Medisch Specialisten.

Samen beslissen staat volop in de belangstelling. Zorgverleners, patiënten, overheid en zorgverzekeraars vinden allemaal dat (meer) toepassing in de dagelijkse praktijk zinvol is. Voor de diëtist is communicatie en het ondersteunen van voedingsgedrag een essentieel onderdeel van elke behandeling. In welk opzicht is samen beslissen anders dan de bestaande manier van werken? Welke toegevoegde waarde mag ervan worden verwacht? En waarom maken velen zich druk om de toepassing van samen beslissen in de praktijk te verhogen? Als het geen kunstje is dat makkelijk aan te leren valt, wat is dan nodig om de kunst van het samen beslissen onder de knie te krijgen?
In deze interactieve sessie wordt theorie gecombineerd met praktische toepassing in de praktijk: jouw inbreng wordt gevraagd in casuïstiek en er wordt ingegaan op de wetenschappelijke achtergronden van samen beslissen: op welke principes is het gebaseerd, wat zijn effectieve tools, gedrags- en organisatorische interventie en wat weten we uit onderzoek naar pogingen om de toepassing in de praktijk te bevorderen?

Cornell Vernooij, sociaalpsycholoog

Hoe werkt verandering? In je praktijk en vooral ook bij jezelf

Het congres wordt afgesloten door Cornell Vernooij, sociaalpsycholoog van TEN HAVE Change Management. Met de nodige humor en relativering gaat hij in op wat verandering eigenlijk met ons als mensen doet. Hij laat zien wat wij als diëtisten kunnen leren van de sociale psychologie. Wat zijn belangrijke sociale behoeften die maken dat wij ons gedragen zoals we ons gedragen? En kunnen we eigenlijk wel veranderen?