Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackBianca den Outer over Regionalisering tegen zorginfarct

Bianca den Outer over Regionalisering tegen zorginfarct

Vrijdag 3 mei 2024Afbeelding Bianca den Outer over Regionalisering tegen zorginfarct

Een veranderende samenleving, met een toenemende vergrijzing en dito zorgvraag, heeft een effect op het werk binnen de diëtiek. Tijdens één van de break-out-sessies op het NVD Jaarcongres 2024, ging Bianca den Outer in op de vraagstukken die er in de zorgsector zijn. Ze lichtte de verschillende akkoorden toe, die ertoe moeten bijdragen dat de zorg effectief en beheersbaar blijft, zoals GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) WOZO (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen) en TAZ (Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg & welzijn).

Den Outer is oprichter en eigenaar van adviesbureau Lorenz. Ze is gespecialiseerd in het scherpstellen van strategische vraagstukken van gemeenten en zorgorganisaties in en rond het sociaal domein en de eerstelijnszorg. Volgens haar ziet de huidige situatie in het zorglandschap er niet heel rooskleurig uit.

“Er rijden ambulances rond met oude, kwetsbare patiënten, die niet meer op de eerste hulp terecht kunnen, en sommigen moeten drie weken wachten op een afspraak met de huisarts”, vertelde ze haar publiek. “Gelukkig is het hier in Nederland nog niet zo erg als in Engeland, waar in sommige wachtkamers niet eens voldoende zitplaatsen meer zijn, maar er moet wel wat gebeuren.”

Eén van de manieren om het hoofd te bieden aan knelpunten in de zorg is (regionale) samenwerking, waar nu door het ministerie van VWS en betrokken partijen, waaronder de NVD, op wordt ingezet. Volgens Den Outer biedt het soelaas, maar die is wellicht tijdelijk. In een video licht ze haar visie toe.