Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackSjoerd Repping over Zinnige of onzinnige zorg

Sjoerd Repping over Zinnige of onzinnige zorg

Vrijdag 3 mei 2024Afbeelding Sjoerd Repping over Zinnige of onzinnige zorg

Welke behandeling werkt wel en welke niet voor patiënten? En hoe bewijs je dat een aanpak werkt? Tijdens het NVD Jaarcongres 2024 gaf Sjoerd Repping, hoogleraar Zinnige Zorg van het Amsterdam UMC en tevens voorzitter van ZE&GG (ZorgEvaluatie en Gepast Gebruik), antwoord op deze vraag.

Van sommige zaken weet je zeker dat ze werken. Repping bracht daarbij de vergelijking met een parachutesprong naar voren. “Naar de gevolgen van iemand die met een parachute springt is nul onderzoek gedaan”, zei hij. “En het is duidelijk dat dat niet nodig is. Soms is overduidelijk of iets al dan niet werkt.”

Nader onderzoek is volgens Repping niet nodig of wenselijk als: onderzoek niet mogelijk is, beschikbaar bewijs passend genoeg is of als er minimale effecten (bij minimale kosten) van te verwachten zijn. Repping acht ondezoek wel nodig of wenselijk als er grote impact op kwaliteit, kosten, personeel en of duurzaamheid mee gemoeid zijn. En de vraag is dan welk onderzoek nodig is om tot het passende bewijs te komen. “Van (heel) veel zorg is onze aanname (gevoel, ervaring) dat het zinnig is, maar die aanname is maar (zeer) beperkt betrouwbaar”, aldus Repping.

Tijdens zijn voordracht ging hij met de aanwezigen in discussie over welke zorg vanuit de diëtetiek zinnig is (en bewezen). Een stukje van de discussie is te zien in de video.

Visie op de diëtetiek

Tijdens zijn lezing haalde Repping de Visie van de NVD op de diëtetiek in 2030 aan. Daarin staat onder andere, dat in dat jaartal de bewijslast en de effectiviteit van de dieetbehandeling in de diëtetiek is uitgebreid. ”Hoe gaan jullie de ‘bewijslast’ uitbreiden?”, stelde Repping de vraag tijdens zijn voordracht. “En hoe worden ‘dieetbehandelingsrichtlijnen’ opgesteld en bijgehouden?” In een tweede video gaat hij dieper in op zinnige en onzinnige zorg in de diëtetiek en licht hij zijn visie op richtlijnen toe.