Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-black‘Kinderdiëtist in de eerste lijn zou volledig vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars’

‘Kinderdiëtist in de eerste lijn zou volledig vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars’

Zaterdag 12 november 2022Afbeelding ‘Kinderdiëtist in de eerste lijn zou volledig vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars’

“Ik vind het belangrijk dat er aandacht voor ondervoeding is, omdat kinderen een verhoogd risico hebben om in het ziekenhuis ondervoed te raken en ongeveer 1 op de 5 kinderen is al ondervoed bij opname.”

Aan het woord is Eefje Winder in het kader van de Week tegen de ondervoeding die afgelopen week plaatsvond. Zij werkt inmiddels 21 jaar als kinderdiëtist in de Noordwest Ziekenhuisgroep op de locatie Alkmaar. Ook is ze lid van het Kenniscentrum Ondervoeding sectie kinderen.

“Herkenning en dus tijdig kunnen behandelen van ondervoeding heeft een positieve invloed op het beloop van de ziekte en het herstel op korte en lange termijn. Behandeling van ondervoeding bij kinderen is altijd de investering waard”, aldus Eefje.

Eefje Winder

Hoe is Eefje betrokken bij ondervoeding?

“Vorig jaar heb ik meegewerkt aan de nieuwe NVK richtlijn Ondervoeding bij Kinderen en de Leidraad Screening op en behandeling van kinderen opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen van het Kenniscentrum Ondervoeding. Onder andere om ervoor te zorgen dat de behandeling van ondervoeding onderbouwd is en dat er bijvoorbeeld concrete en haalbare doelen worden opgesteld tijdens de behandeling. Ook wordt er aandacht besteed aan het belang van samenwerking met andere disciplines.” 

Waarom is snel starten van behandelen van ondervoeding bij kinderen juist zo belangrijk?

“Kinderen hebben minder reserves dan volwassenen, en zijn daarom ook sneller ondervoed. Het is erg belangrijk om er snel bij te zijn. Niet alleen voor het herstel, maar bijvoorbeeld ook om te voorkomen dat er serieuze eetproblemen ontstaan, wat met name bij jonge kinderen een risico is. Ouders kunnen met hun handen in het haar zitten als hun kind niet wil eten en maken zich zorgen. Ga dan nog maar eens ontspannen met het eten om… Het is mooi als je hierbij hulp kunt bieden.”

Kinderdiëtist in de eerste lijn

Niet alle ziekenhuizen hebben een kinderdiëtist die poliklinisch kinderen met aan ziekte gerelateerde ondervoeding kunnen behandelen. “Wat zou het mooi zijn als eindelijk de kinderdiëtist in de eerste lijn volledig vergoed zou worden door de zorgverzekeraars”, stelt Eefje. “Dat is nu niet zo, dus helaas is de continuïteit van de behandeling nog niet overal optimaal. Dit is iets waar ik me graag voor inzet. Want met de gemiddeld kortere opnameduur van kinderen is de behandeling van ondervoeding na ontslag misschien nog belangrijker geworden.”

Lees hier de artikelen die verschenen zijn in de reeks over de Week tegen de ondervoeding: