Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackOndervoeding bij ouderen: “Ze hebben het niet door”
Week tegen de ondervoeding afgerond, aandacht blijft nodig

Ondervoeding bij ouderen: “Ze hebben het niet door”

Zaterdag 12 november 2022Afbeelding Ondervoeding bij ouderen: “Ze hebben het niet door”

“Ik vind het belangrijk dat er aandacht voor ondervoeding is, omdat: veel ouderen (en ook hun netwerk) niet door hebben dat ze ondervoed zijn en hoe ze zich daardoor voelen.”

Aan het woord is Marit Stüvel, diëtist geriatrie en ouderen. Vanuit de NVD vroegen we haar in het kader van de Week tegen de ondervoeding wat haar bijdrage is tegen ondervoeding.

Marit Stüvel (links)

Marit: “Ik begeleid veel ouderen met ondervoeding naar weer lekkerder in hun vel zitten. Voor veel mensen is eten niet meer zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld door smaakverandering, verminderde motoriek of slikproblemen. We kijken dan, vaak multidisciplinair, hoe het eten voor iemand weer prettiger, makkelijker en/of rijker wordt zodat het weer haalbaar wordt de behoefte te halen.”

Waarom is aandacht voor ondervoeding zo belangrijk?

“Ik vind het belangrijk dat er aandacht voor ondervoeding is, omdat veel ouderen (en ook hun netwerk) niet door hebben dat ze ondervoed zijn en hoe ze zich daardoor voelen, en het wegzetten als ouder worden, terwijl ze zich niet slap, moe, lusteloos e.d. hoeven voelen!”

De week tegen de ondervoeding is inmiddels afgesloten, maar dat laat onverlet dat aandacht voor ondervoeding door kan gaan. Op de website van het Kenniscentrum Ondervoeding zijn alle ins en outs te vinden.

Lees hier de artikelen die verschenen zijn in de reeks over de Week tegen de ondervoeding: