‘Het kan zo veel verschil uitmaken of je wel of niet goed gevoed bent’
Woensdag 9 november 2022“Hoe kunnen ouderen zo vitaal en zo lang mogelijk, zelfstandig en waardevol leven? En welke rol kunnen mantelzorgers en zorgverleners hierbij spelen. Een belangrijk onderwerp is het herkennen en voorkomen van ondervoeding.”
Dat stelt Lydia Jeuken, leefstijlcoach en diëtist van praktijk Gewichtige zaken in Venray. Ze doet dat in verband met de Week tegen de ondervoeding die nu plaatsvindt. “Ik ben lid van de Expertgroep Diëtisten Goed Gevoed Ouder Worden. Vanuit die expertise geef ik voorlichting aan ouderen én mantelzorgers en scholing aan zorgverleners, als onderdeel van de interventie Goed Gevoed Ouder Worden.”
Ondervoeding herkennen en voorkomen
“Hoe kunnen ouderen zo vitaal en zo lang mogelijk een zelfstandig en waardevol leven?”, vervolgt ze. “En welke rol kunnen mantelzorgers en zorgverleners hierbij spelen? Een belangrijk onderwerp is het herkennen en voorkomen van ondervoeding. Dit wordt toch echt nog onderschat. Ik hoor vaak ‘ja dat zie ik bij mijn buurvrouw, maar bij mij zal het niet zo’n vaart lopen’.”
Waarom is aandacht voor ondervoeding zo belangrijk?
Lydia: “Herkennen en voorkomen is beter dan genezen! Het kan zoveel verschil uitmaken of je wel of niet goed gevoed bent. Goede voeding draagt echt bij een betere kwaliteit van leven. Het is vaak niet zo ingewikkeld, maar je moet wel weten wat je zelf of als mantelzorger of zorgverlener kunt doen.”
Lydia is dan ook blij dat ze daarbij wordt ondersteund door het Kenniscentrum Ondervoeding en de Expertgroep Diëtisten Goed Gevoed Ouder Worden. “We werken samen aan het verspreiden van de boodschap, des te meer diëtisten lid zijn, des te meer regio’s we kunnen bemensen, des te meer aandacht er voor komt.”
Ze roept collega’s op te kijken op de site van het Kenniscentrum Ondervoeding. Op 6 december zal er weer een training verzorgd worden voor nieuwe deelnemers aan deze expertgroep. “We willen onze expertgroep uitbreiden met diëtisten uit de provincies Flevoland, Overijssel, Friesland, Drenthe, Groningen en Zeeland.”
Week tegen de ondervoeding
In de week van 7 t/m 11 november is het de Week tegen ondervoeding. Het Kenniscentrum Ondervoeding roept professionals in zorg en welzijn uit alle sectoren en risicogroepen op om die week extra aandacht te geven aan de bewustwording, signalering, screening en behandeling van ondervoeding.
“In 2022 doen we de eerste keer in Nederland mee aan de Europese Malnutrition Awareness Week. Dit initiatief zullen we de komende jaren doorzetten, zodat we met elkaar tijdig een sterke vuist kunnen maken tegen ondervoeding bij ziekte en ouder worden”, aldus het Kenniscentrum.