Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-black‘Ondervoeding had nog in te veel gevallen voorkomen kunnen worden’
Week tegen de ondervoeding van 7 tot en met 11 november

‘Ondervoeding had nog in te veel gevallen voorkomen kunnen worden’

Dinsdag 8 november 2022Afbeelding ‘Ondervoeding had nog in te veel gevallen voorkomen kunnen worden’

“In de langdurige ouderenzorg wordt ondervoeding toch vaak gezien als iets wat bij de ziekte of bij hoge leeftijd hoort. Hierdoor wordt niet altijd (op tijd) actie ondernomen.”

Aan het woord is Mieke van Hamersveld, onderzoeker en adviseur Eten & Drinken van Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning.  In deze Week tegen de ondervoeding vroeg de NVD wat haar bijdrage tegen ondervoeding is en wat het belang ervan is.

Mieke: “Ik zet ik me in tegen ondervoeding door het voorlichten en adviseren van zorgprofessionals, mantelzorgers en zorgorganisaties, over eten en drinken in de langdurige ouderenzorg. Tevens houd ik me bezig met de verbinding tussen wetenschap en praktijk, zodat onderzoek en kennis beter aansluit op de behoeften van de praktijk.”

Partnernetwerk Ondervoeding

Vanuit Vilans neemt Mieke onder andere deel aan het Partnernetwerk Ondervoeding. “Dit is een enthousiast netwerk waarbij de krachten worden gebundeld in het tegengaan van ondervoeding. Tevens denk ik mee met het Kenniscentrum Ondervoeding aan een signaleringskaart ondervoeding, voor het sociale domein.”  

Mieke van Hamersveld in een kookworkshop met ouderen.

Waarom is aandacht voor ondervoeding zo belangrijk?

“Ondervoeding had nog in teveel gevallen ook voorkomen kunnen worden. In de langdurige ouderenzorg wordt ondervoeding toch vaak gezien als iets wat bij de ziekte of bij hoge leeftijd hoort. Hierdoor wordt niet altijd (op tijd) actie ondernomen.”

Verloren spiermassa

“We weten: eenmaal verloren spiermassa winnen senioren zelden terug. Ondervoeding kan je niet altijd voorkomen, maar daar waar het kan pleit ik voor meer, en snellere actie.”

Week tegen de ondervoeding

In de week van 7 t/m 11 november is het de Week tegen ondervoeding. Het Kenniscentrum Ondervoeding roept professionals in zorg en welzijn uit alle sectoren en risicogroepen op om die week extra aandacht te geven aan de bewustwording, signalering, screening en behandeling van ondervoeding.