Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHoogste loonstijging in 40 jaar, maar paramedici in eerste lijn blijven achter
Red de eerste lijn!

Hoogste loonstijging in 40 jaar, maar paramedici in eerste lijn blijven achter

Donderdag 6 april 2023Afbeelding Hoogste loonstijging in 40 jaar, maar paramedici in eerste lijn blijven achter

Uit cijfers van het CBS blijkt dat lonen afgelopen maand met 5,2 procent stegen. Gemiddelde kosten daalden juist. Het salaris van zorgverleners die binnen een cao vallen, steeg zelfs harder.

Karen Plantinga, NVD-belangenbehartiger eerste lijn: “Als je dat vergelijkt met de tarieven in de eerste lijn, dan schrik je je een hoedje. Natuurlijk weten we al langer dat de tarieven achterbleven. De stijging van 4,4% dit jaar voor diëtisten was een grote stap, maar in feite een indexatie-inhaalslag van de jaren ervoor, geen compensatie voor de inflatie nu. En dan wordt de eerste lijn ook nog eens geconfronteerd met enorme administratieve lasten en kosten”.

Als je dat vergelijkt met de tarieven in de eerste lijn, dan schrik je je een hoedje.”

Karen Plantinga, NVD-belangenbehartiger eerste lijn

Red de eerste lijn!

Het effect hiervan is dat diëtisten, maar ook andere paramedici (zoals fysio-, oefen-, ergo-, huidtherapeuten of logopedisten), liever ergens anders dan in de eerste lijn willen werken. Precies daar waar diëtisten zo hard nodig zijn als onderdeel van het basisteam in de wijk. Plantinga: “Hier moet nu echt op worden ingegrepen. Samen met de andere paramedische collega’s moeten we onze stem nog luider laten horen. De gemiddelde 4,4% stijging is niet voldoende. Red de eerste lijn!”

Het effect hiervan is dat diëtisten liever ergens anders dan in de eerste lijn willen werken.”

Karen Plantinga, NVD-belangenbehartiger eerste lijn