Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackCode 6006 blijft nog minimaal 2 jaar bestaan, gebruik ‘m!

Code 6006 blijft nog minimaal 2 jaar bestaan, gebruik ‘m!

Vrijdag 12 november 2021Afbeelding Code 6006 blijft nog minimaal 2 jaar bestaan, gebruik ‘m!

Na goed overleg tussen Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de NVD is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) akkoord gegaan om code 6006 voorlopig te behouden in plaats van te schrappen. Zonder deze code zouden de tarieven met minstens 15% verhoogd moeten worden. Om de code ook hierna te behouden moeten we deze ook echt vaker gaan gebruiken.

Code 6006 staat voor individueel dieetadvies en werd altijd vergoed. De NZa heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van deze code. Uit dit onderzoek blijkt dat deze code voor ongeveer 15% van het totale diëtetiek declaratieverkeer is gebruikt. Ongeveer, want voor de ketenzorg zijn geen cijfers bekend omdat de registratie hiervan via de ketenzorgsystemen loopt. De NZa heeft geen inzicht in die systemen.

Verhoging van de tarieven noodzakelijk

Als code 6006 verdwijnt, dan zouden de reguliere tarieven met minstens 15% verhoogd moeten worden. De NVD moet dan met alle zorgverzekeraars apart het gesprek hierover aangaan en de zorgverzekeraar is niet verplicht dit toe te passen. Ook de hoogte van het percentage voor de verdiscontering zou kunnen verschillen. Voor de eerstelijns praktijken zou het een enorme financiële aderlating worden als er niet met minstens 15% verdisconteerd zou worden. Daarom kwamen ZN en de NVD tot overeenstemming dat het beter is om code 6006 te laten bestaan.

Het is echter nog niet helemaal van de baan. De NZA, ZN en NVD gaan om tafel om te kijken wat het zou betekenen als de code op termijn wel geschrapt zou worden. Maar dan goed onderbouwd en goed uitgedacht. Voor nu blijft de code in ieder geval behouden voor 2022 en 2023.