Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackWerken als diëtist in de eerste lijn

Werken als diëtist in de eerste lijn

Als diëtist werkzaam in de eerste lijn kun je diverse rollen vervullen:

  • Diëtist in loondienst
  • Diëtist als ondernemer (praktijkhouder)
  • Diëtist als leefstijlcoach

Werken in loondienst in de eerste lijn

Een eerstelijndiëtist begeleidt cliënten in de thuissituatie. Als paramedische eerstelijnsdiëtist houd je spreekuur in diëtistenpraktijken, gezondheidscentra, buurtcentra en in een aantal gevallen ga je naar de mensen thuis (huisbezoek). 

De diëtist als ondernemer in de eerste lijn

Een groot deel van de diëtisten in de eerste lijn is naast paramedisch diëtist ook ondernemer (praktijkhouder). Daar komt veel bij kijken.

Wanneer je praktijk groeit, zul je op een gegeven moment versterking moeten zoeken. Je hebt personeel nodig. 

De NVD heeft voor jou op een rij gezet welke zaken je moet regelen bij het opzetten en runnen van je praktijk. Wil je meer weten over het aannemen van personeel, het voeren van salarisadministratie en andere personeelszaken, download dan hieronder het speciale handboek ‘De diëtist/ondernemer’. In dit handboek vind je alle relevante informatie voor wanneer je een eigen praktijk wilt starten.

Bekijk ook de zzp-modelovereenkomsten voor paramedici, opgesteld door o.a. de NVD en de Belastingdienst.

De diëtist als leefstijlcoach

Het overgrote deel van de leefstijlcoaches heeft een paramedische achtergrond. Dat zijn diëtisten, fysio- en oefentherapeuten. En dat is niet gek. Deze paramedici hebben alle kennis en kunde in huis om de cliënten in een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) op een goede manier te begeleiden.

De NVD heeft een speciale GLI-helpdesk waar je alle informatie over de GLI en de diëtist als leefstijlcoach kunt vinden.