Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-black4 redenen om monodisciplinair samen te werken

4 redenen om monodisciplinair samen te werken

Monodisciplinaire samenwerking is samenwerking met andere diëtisten in jouw regio. Wanneer je een monodisciplinair netwerk opzet in jouw regio, kun je daarna makkelijk de volgende stap zetten naar regionale samenwerkingsverbanden met andere zorgverleners. Op deze manier zorg je voor een sterke eerstelijns samenwerking, waarin je als diëtist goed vertegenwoordigd bent.   

Door het aanvragen van subsidie krijg je uren, die je als diëtist steekt in het opzetten van een dergelijk netwerk, vergoed. Per regio is er een voucher beschikbaar van € 20.000,-.

Met een monodisciplinaire samenwerking ben je:

  • Een gelijkwaardige partner binnen de regionale samenwerking. In toenemende mate wordt door regionale samenwerking en ‘regiotafels’ bepaald hoe het zorgaanbod er in de regio uit komt te zien, hoe deze zorg georganiseerd wordt en hoe deze zorg bekostigd gaat worden. Het is belangrijk dat diëtisten, naast andere paramedici, huisartsen, ziekenhuizen en gemeente, een serieuze gesprekspartner worden in dit regionale overleg. Om de gelijkwaardigheid te onderstrepen, moet je je verenigen met andere diëtisten in jouw regio. Dit kan alleen als er regionaal een monodisciplinair netwerk van diëtisten bestaat dat gemandateerd is om afspraken te maken namens alle diëtisten in de regio.
  • Het aanspreekpunt in de regio voor alle instellingen. Zo kunnen doorverwijzingen soepel verlopen. Binnen het monodisciplinaire netwerk kun je met elkaar op basis van regiobeelden en doorverwijzingen bijvoorbeeld bepalen hoeveel specifieke deskundigheid er nodig is (capaciteit).
  • Het aanspreekpunt voor huisartsen en zorggroepen. Als het gaat om ketenzorg.
  • Dé partner op het gebied van zorginnovatie. Met ondersteuning van het Innovatieconsortium Diëtetiek  Proeftuinen voor nieuwe interventies, zorgpaden of tools.