Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Tijdschriftenmisc/arrow-dots-blackNTVD/2023/3

NTVD/2023/3

In dit nummer ruim aandacht voor de nieuwe richtlijn van de World Health Organization over zoetstoffen. De WHO licht de status van deze richtlijn toe, Nederlandse experts Mireille Serlie en Ellen Blaak geven hun visie erop. Ook gaan we dieper in op wat de eiwittranisitie voedingskundig betekent voor ouderen. Pol Grootswagers, PhD en Inge Groenendijk vertellen over resultaten van hun onderzoek naar dit onderwerp. Meer aandacht voor plantaardige voeding en duurzaamheid heeft effect op het werk van de diëtist. Namens de European Dietitians (EFAD) vertelt Wineke Remijnse wat haar organisatie zoal doet rond eiwittransitie en duurzaamheid. Op nationaal niveau licht Bianca Rootsaert van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), de beroepsvereniging voor en door diëtisten toe waar de NVD staat. Hoe je praktisch omgaat met een overstap van een menu met vlees naar een menu zonder vlees onderzocht pas afgestudeerd diëtist Daniël Schuitemaker. Hij won de afstudeerscriptieprijs van de De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences. Samen met Patricia Bulsing schreef hij er een artikel over. Natuurlijk gaan we dieper in op de aanstelling van de tweede hoogleraar diëtetiek Harriët Jager-Wittenaar. En we berichten uitgebreid over een andere mijlpaal, het het Leerboek Voeding. Nicolette Wierdsma en Maarten Soeters vertellen over het belang van het leerboek. In de rubriek Nieuw Nederlands Onderzoek licht Stefanie Kouwenhoven de belangrijkste bevindingen in haar promotieonderzoek toe: Early-life nutrition and obesity risk. Ook doen we verslag van de ONCA-conferentie over ondervoeding die in juni plaatsvond. En Marianne Geleijnse en prof. Marjolein Visser reageren namens de Gezondheidsraad op een eerder verschenen NTVD-artikel over het omkeren van diabetes type 2 in de diëtistenpraktijk. Een interview is te lezen met diëtist Louise de Ronde die deel uitmaakt van het
ParaCov-consortium dat zich richt op onderzoek naar de covid-19-herstelzorg, van meerdere UMC’s en Wageningen University & Research. In de rubriek waarin we de samenwerking tussen diëtisten en andere disciplines belichten, gaan we op bezoek bij huisarts Eugenie Hodes en diëtist Manon Bak. Tot slot lichten Herma ten Have en Miranda Velthuis toe hoe de multidisciplinaire oncologie-zorgnetwerken zich ontwikkelen.

Afbeelding voor NTVD/2023/3