Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackWereldkankerdag: de rol van de diëtist
‘In elke fase van kanker is voeding belangrijk’

Wereldkankerdag: de rol van de diëtist

Zaterdag 4 februari 2023Afbeelding Wereldkankerdag: de rol van de diëtist

Vandaag, zaterdag 4 februari, is het Wereldkankerdag. Op deze dag geven we extra aandacht aan de impact van de ziekte. Welke rol speelt de diëtist bij de behandeling van kanker?

Handboek Voeding bij Kanker

Herma ten Have is oncologiediëtist bij Careyn. Ze schreef mee aan het Handboek Voeding bij Kanker, waarvan afgelopen zomer een compleet herziene druk verscheen.

“Mensen met kanker hebben vaak veel vragen over voeding. De diëtist is de expert op het gebied van voeding bij kanker, is op de hoogte van wat er uit onderzoek blijkt en kent ervaringen van andere patiënten. In elke fase van kanker is voeding belangrijk: voor, tijdens en na de behandeling, zowel in de curatieve als in de palliatieve fase. Goede voeding zorgt er onder andere voor dat iemand de behandelingen tegen kanker volgens plan kan volgen. Prehabilitatie (fit worden voor een operatie) is een veel belovende nieuwe ontwikkeling en voeding speelt hier een belangrijke rol in. Ook blijkt uit onderzoek dat goede voeding bij kanker bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. De diëtist denkt mee hoe iemand met kanker in zijn of haar situatie zo goed mogelijk met voeding om kan gaan.”

Herma ten Have, oncologiediëtist

In NTVD nr. 4 van 2022 verscheen een overzichtsartikel over het Handboek. Daarin wordt uiteengezet wat de belangrijkste veranderingen en de nieuwste inzichten zijn.

Bekijk ook: