Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackBegeleiding diëtist bij prehabilitatie is een must
Verslag tweede Nationaal Prehabilitatie-congres

Begeleiding diëtist bij prehabilitatie is een must

Maandag 26 september 2022Afbeelding Begeleiding diëtist bij prehabilitatie is een must

Het Tweede Nationaal Prehabilitatie Congres, dat georganiseerd werd door Máxima MC, de Stichting Fit4Surgery en de Werkgroep Prehabilitatie leverde veel inzichten op over het belang van prehabilitatie als een van de instrumenten om de zorg haalbaar te houden. Samen met beweging is voedingszorg de pijler onder prehabilitatie. Vanuit de diëtetiek waren er verschillende sessies over triage, nutritional assessment en eiwitsuppletie.

Diëtist onmisbaar

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een betere fitheid leidt tot betere uitkomsten van een behandeling. “Een slechte voedingstoestand heeft een negatieve invloed op de uitkomsten op de operatie”, aldus  Sandra Beijer, voorzitter van de NVD-werkgroep Prehabilitatie tevens voorzitter van de NVD-werkgroep prehabilitatie, die de NVD Leidraad Prehabilitatie Diëtetiek schreef.  “Aandacht voor voeding is breder dan ondervoeding. Het verbeteren van de vezelinname moet ook een vast onderdeel zijn van prehabilitatie. Een hogere vezelinname wordt geassocieerd met een lager risico op postoperatieve complicaties. Pre-operatieve zorg is een uitdaging, waarbij iedere patiënt en situatie anders is en begeleiding door een diëtist een must is.” Lees meer over de NVD Werkgroep Peri-operatieve netwerkzorg Leidraad prehabilitatie diëtetiek.

Inzichten eiwitsuppletie

Monique van Asseldonk, diëtist in het Radboudumc besprak in de voedingssessie de nieuwste inzichten over eiwitsuppletie. “Momenteel is het zo dat een patiënt met een verhoogde eiwitbehoefte deze niet altijd haalt met de bestaande eiwitverrijkte voeding of eiwitsuppletie. De professional kan ervoor kiezen om in overleg met de patiënt ‘whey’-suppletie (zoals ook in de fitnessbranche wordt gebruikt) in te zetten. Dit gebeurt momenteel al en dat geeft positieve resultaten: patiënten halen daarmee wel hun dagelijkse eiwitbehoefte.”

Fit4Surgery

In een eerder interview dat de NVD had met dr. Baukje van den Heuvel, chirurg bij het Radboudumc, vertelt zij dat het in de gezondheidszorg veel te veel over ziekte gaat. Toch merken steeds meer dokters dat de mate van gezondheid grote invloed heeft op de uitkomsten van een medische behandeling, zoals een operatie. Zo groeit ook de behoefte om die gezondheid voorafgaand een behandeling, zoals een operatie te verbeteren. Want hoe gezonder je een operatie in gaat, hoe beter je eruit komt. Dat blijkt ook uit het prehabilitatieprogramma Fit4Surgery.

Een programma van minimaal drie weken voor patiënten om hen in een zo goed mogelijke conditie te brengen voorafgaand een aan operatie. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Het hele idee berust op: hoe fitter voor de operatie hoe fitter erna. Dat levert indrukwekkende resultaten op: 50% minder complicaties, twee dagen korter in het ziekenhuis, tweemaal sneller herstel, verbeterde kwaliteit van leven en een lagere kans op overlijden na de operatie. Fit4Surgery is een goed voorbeeld dat het verbeteren van gezondheid tijdens en behandeling een groot effect heeft op de uitkomsten van die behandeling.

XtraFit

Ook Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft een XtraFit-programma voor patiënten die geopereerd worden aan darmkanker. Diëtist Mirjam Holverda zei hierover: “Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk tijdens de behandeling te starten met aandacht voor voeding en bewegen, kortom: aandacht voor fit worden. ’Patiënten krijgen begeleiding van een fysiotherapeut en diëtist, zodat zij fitter zijn voor, tijdens en na hun behandeling. Fit zijn zorgt namelijk voor een grotere weerstand, waardoor patiënten de behandeling beter aankunnen. En bovendien verkleint het de kans op complicaties.” Lees meer over het XtraFit-programma.

Ervaringen van patiënten

Zorgverleners, -verzekeraars, -autoriteiten en bestuurders zullen hun visie delen. Bovendien zijn er patiënten aanwezig die over hun ervaringen vertellen. Dit is een mooie gelegenheid om samenwerkingen tot stand te brengen in onderzoek en uitvoering. Voor alle disciplines is accreditatie aangevraagd.

Rol van de diëtist

Als diëtist kun je deelnemen aan een discussie. Die zal gaan over de vraag hoe we rond een operatie de voeding kunnen optimaliseren. Ook de suppletie van eiwitten en vitamines in samenhang met training komt aan bod.

Het congres werd georganiseerd door Máxima MC, de Stichting Fit4Surgery en de Werkgroep Prehabilitatie.