Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuw zzp-plan in 2025: wat betekent dit voor jou?
De laatste updates over het zzp-plan van het kabinet

Nieuw zzp-plan in 2025: wat betekent dit voor jou?

Donderdag 4 juli 2024Afbeelding Nieuw zzp-plan in 2025: wat betekent dit voor jou?

De kranten staan vol over het toenemend aantal zzp’ers in Nederland. Maar wat betekent dit precies voor jou als diëtist? Tijd om dit uit te zoeken.

Eind 2022 presenteerde de regering een nieuw plan voor zzp’ers. Dit plan richt zich op duidelijkheid over werken ‘in dienst van’ (wetsontwerp Vbar) en op het aanpakken van schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2025 begint de Belastingdienst hierop te controleren. Na acht jaar zonder controle is dit belangrijk voor zowel praktijkhouders als zzp’ers. Dit is vooral belangrijk als de modelovereenkomsten die in de diëtetiek worden gebruikt, worden ingetrokken.

Nieuw zzp-plan met drie lijnen

Het zzp-plan heeft drie hoofdlijnen:

  1. Eerlijkere regels voor zzp’ers en werknemers.
  2. Duidelijkheid over werken in dienst van een werkgever.
  3. Betere controle op schijnzelfstandigheid.

Hoewel het plan goede uitgangspunten heeft, is er ook kritiek, vooral uit de gezondheidszorg.

Handhaving vanaf 2025

De eerlijke regels en duidelijkheid (lijn 2 en 3) laten nog op zich wachten. Die nieuwe regels komen waarschijnlijk pas op 1 januari 2026. De controle (lijn 3) begint al op 1 januari 2025. Dit is belangrijk voor zowel werkgevers als zzp’ers, omdat de regels over zelfstandigheid en loondienst niet altijd duidelijk zijn. Als de Belastingdienst vindt dat er sprake is van loondienst, kunnen er boetes en naheffingen volgen.

Modelovereenkomsten onder de loep

Momenteel werken veel zzp’ers met een modelovereenkomst. Deze overeenkomsten zijn nu nog geldig, maar de Belastingdienst onderzoekt of ze deze functie willen stoppen. Dit kan nog meer onzekerheid geven over de arbeidsrelaties.

Denk na over de toekomst van je zzp’ers

Door de nieuwe kabinetsplannen moeten zzp’ers en werkgevers hun samenwerkingen opnieuw bekijken. Dit vraagt om nadenken over ambities en toekomstplannen. In sommige gevallen kan dit ook nieuwe kansen en betere samenwerkingen opleveren. Kom dus in actie en denk nu al na over de toekomst van je zzp-samenwerkingen!

Dit artikel is een bewerking van het artikel van de VvAA, geschreven door Erik van Dam.