Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackArbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht voor zzp’ers
Wetsvoorstel Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ)

Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht voor zzp’ers

Donderdag 4 juli 2024Afbeelding Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht voor zzp’ers

Ben jij diëtist en werkzaam als zzp’er? Vanaf volgend jaar moeten zzp’ers verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Dat komt door het wetsvoorstel Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ). Mocht je als zelfstandige diëtist langdurig ziek zijn, dan kun je na een jaar beroep doen op deze verzekering.

Voor wie geldt de verplichte AOV?

De verplichte AOV geldt voor mensen die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Zijn jouw inkomsten als zzp’er beperkt en doe je je belastingaangifte als particulier? Dan geldt de verplichting voor jou niet. Je moet je inkomsten dan aangeven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Werk je minstens 1225 uur per jaar als zzp’er en heb je meer dan drie klanten? Dan ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting en geldt de verplichte AOV voor jou wel.

Wat zijn de kosten?

Het is niet exact te bepalen wat de AOV gaat kosten. Het kost je in ieder geval maximaal 195 euro per maand. Het exacte bedrag is afhankelijk van de winst die je met je bedrijf boekt. Je moet straks 6,5 procent van je winst afdragen voor de AOV, met een maximum van 195 euro per maand.

De premie is fiscaal aftrekbaar. Dus hoeveel het je netto gaat kosten, ligt er ook aan in welke belastingschaal je valt.

Ik heb al een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je al een AOV hebt, kun je een opt-out aanvragen. Deze verzekering moet dan dezelfde dekking en premie-inleg hebben als de publieke AOV. Heb je nog geen private verzekering maar wil je er een afsluiten? Dat kan nog steeds. Ongeveer 20-30% van de zelfstandigen zal waarschijnlijk voor de private optie kiezen. Dit biedt voordelen, zoals geen periodieke keuringen bij het UWV.

Zit je nu bij een broodfonds ook wel schenkkring genoemd? Dan voldoe je vaak niet aan de eisen van de nieuwe wet. Deze fondsen kennen meestal een kortere uitkeringsperiode en vragen een lagere premie-inleg.

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Als je met de verplichte AOV een uitkering aanvraagt, word je gekeurd door een verzekeringsarts van het UWV. Je krijgt begeleiding van een arbeidsdeskundige, net zoals mensen in loondienst die in de ziektewet belanden. Er wordt gekeken wat je nog wel kunt met je medische klachten. Wie ander werk kan doen, moet dat doen. Het UWV kan je ook oproepen voor een herkeuring, maar hoe vaak dat gebeurt, staat niet in het voorstel.

Verzekering bij mentale of fysieke problemen

Waarschijnlijk kun je dan geen private verzekering krijgen of slechts tegen een hoge premie. De publieke AOV is er echter voor iedereen, met een acceptatieplicht. Dit is vergelijkbaar met de basisverzekering van je zorgverzekeraar: je mag niet geweigerd worden en je premie is gelijk aan die van een gezond persoon.

Wachttijd van 1 jaar

De verzekering heeft een wachttijd van een jaar. Dit betekent dat je pas na een jaar ziekte een beroep kunt doen op de AOV. Dit is een kritiekpunt, omdat veel zelfstandigen het financieel niet redden om een jaar zonder inkomen te zitten.

Spaargeld inzetten als verzekering is niet mogelijk

Het inzetten van spaargeld als verzekering is helaas niet mogelijk. Er is maar één uitzondering. Het gaat dan om mensen die zich vanwege hun levensovertuiging niet willen verzekeren. Dan betaal je geen premie, maar wel extra belasting, dus financieel is er geen voordeel.

Innen van de premie

Waarschijnlijk gaat de Belastingdienst de premie innen. Zij moeten ook bijhouden wie een particuliere verzekering heeft. De Belastingdienst en verzekeraars wisselen nu al gegevens uit, omdat een particuliere verzekering aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.

Meer informatie

Wil je meer weten over de nieuwe ZZP regeling? Neem dan een kijkje in ons kennisdossier met alle informatie over het nieuwe zzp-plan in 2025 en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ook organiseert de NVD binnenkort een kennissessie over dit onderwerp. Voor vragen kun je terecht bij Miranda Kienhuis: mkienhuis@nvdietist.nl.