Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackKinderartsen en gezondheidsorganisaties sturen brandbrief overgewicht kinderen
Oproep aan kabinet om maatregelen

Kinderartsen en gezondheidsorganisaties sturen brandbrief overgewicht kinderen

Donderdag 3 oktober 2024Afbeelding Kinderartsen en gezondheidsorganisaties sturen brandbrief overgewicht kinderen

Kinderartsen en gezondheidsorganisaties maken zich grote zorgen over de groeiende gezondheidsschade door overgewicht en obesitas bij kinderen.

Ze vragen in een brief aan het kabinet om maatregelen te nemen die de eetomgeving van kinderen gezonder maakt en ongezond voedsel en ongezonde voedselreclame van hen weghoudt. Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) heeft de brief ondertekend.

Kinderartsen luiden de noodklok

Veel kinderartsen zien dagelijks schrijnende gevallen: jonge patiënten met bijvoorbeeld een vervette lever of ernstige gewrichtsklachten. Of tieners van 140 kilo, die volledig aan bed gekluisterd zijn en geen toekomst meer voor zichzelf zien. In sommige praktijken hanteren kinderartsen al een wachtlijst. Deze alarmerende situatie vraagt om actie.

Een op de acht Nederlandse kinderen heeft inmiddels overgewicht of obesitas. Dat is dramatisch, want al deze kinderen zijn dus al heel vroeg belemmerd in hun bewegingsvrijheid en hun welzijn en lopen grote kans op chronische ziekten.

Te veel verleidingen

Veel kinderen eten te weinig groenten en fruit en te veel suikerrijk of vet voedsel. Elke dag ligt de verleiding tot ongezond snoepen, snacken en snaaien op de loer. Hun dagelijkse omgeving is obesogeen: in tien jaar tijd is alleen al het aantal fastfoodlocaties in de buurt van scholen met 40 procent gestegen. Los nog van de miljarden die de voedselindustrie aan reclame voor ongezond voedsel besteedt, voor een groot deel bewust gericht op kinderen. De brief stelt dat kinderen op deze manier geen schijn van kans hebben om overgewicht te voorkomen of kwijt te raken.

Wat te doen?

We moeten stoppen met kinderen overal en continu te verleiden met ongezond voedsel. Een gezonde voedselomgeving is daarvoor de voorwaarde. De politiek moet met concrete en samenhangende maatregelen overgewicht bestrijden en de voedselomgeving gezonder maken door:

  • gezond voedsel goedkoper maken, vooral voor de laagste inkomensgroepen;
  • een reclameverbod voor ongezond voedsel gericht op kinderen;
  • supermarkten en andere aanbieders stimuleren meer gezond voedsel aan te bieden;
  • voedselfabrikanten stimuleren gezonder voedsel te produceren.

Kinderartsen en gezondheidsorganisaties in Nederland roepen daarom het kabinet op om samen overgewicht bij kinderen te voorkomen en te bestrijden.