Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackKamerbrief preventieaanpak leefstijl is grote stap in de goede richting
Focus op overgewicht en voeding

Kamerbrief preventieaanpak leefstijl is grote stap in de goede richting

Woensdag 14 december 2022Afbeelding Kamerbrief preventieaanpak leefstijl is grote stap in de goede richting

Op 9 december 2022 stuurde staatssecretaris Van Ooijen (VWS) de Tweede Kamer een brief over de preventieaanpak leefstijl met focus op overgewicht en voeding. De directeur van de NVD ziet dit als een grote stap in de richting naar een gezondere leefomgeving.

Met de Kamerbrief zet de staatssecretaris vol in op maatregelen die de leefomgeving gezonder moeten maken. Daarmee geeft de overheid een impuls aan een betere gezondheid voor alle Nederlanders. Financiële maatregelen moeten zorgen voor meer focus en een versnelling in de aanpak van overgewicht. Denk aan belasting op suikerhoudende producten, productverbetering, het aan banden leggen van marketing van ongezond eten gericht op kinderen en het inrichten van een kennisinfrastructuur.

Samenwerking van essentieel belang

In de brief zijn veel verwijzingen te zien naar de lopende en te ontwikkelen projecten, die onder meer vanuit JOGG, het Voedingscentrum en het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) zijn aangejaagd en ontwikkeld. De samenwerking in het veld is van essentieel belang om de beweging in gang te zetten.

Voor diëtisten werkzaam in al die verschillende door de staatssecretaris genoemde domeinen is dit wind in de rug om hun belangrijke bijdrage nog beter in te zetten.

Bianca Rootsaert, directeur NVD

Wind in de rug voor diëtisten

Bianca Rootsaert, directeur NVD: “Hier zaten we op te wachten. Een geïntegreerd voorstel waarbij de (paramedische) zorg, het sociaal domein en de voedingsindustrie allemaal aan zet zijn. Voor diëtisten werkzaam in al die verschillende door de staatssecretaris genoemde domeinen is dit wind in de rug om hun belangrijke bijdrage nog beter in te zetten.” Op LinkedIn schrijft Rootsaert: “Met de nieuwe Kamerbrief die gisteren werd verstuurd, heeft de staatssecretaris een grote stap gezet in het bij elkaar brengen van al die initiatieven, trajecten en projecten op het gebied van leefstijl en preventie. We zijn de eerste experimenteerfase nu officieel voorbij.”