Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHot topic: TOM valpreventie! De diëtist in de hoofdrol!
Praat mee over regionale bekostiging

Hot topic: TOM valpreventie! De diëtist in de hoofdrol!

Woensdag 29 maart 2023Afbeelding Hot topic: TOM valpreventie! De diëtist in de hoofdrol!

Valpreventie is een interventie die mogelijk helpt om kosten te besparen bij kwetsbare ouderen. De interventie maakt het risico op vallen namelijk zo klein mogelijk. Dat voorkomt een hoop vervelende gevolgen voor de ouderen. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de diëtist, maar die rol moet je in de regio wel zelf pakken.

Vanaf 2024 moeten alle gemeenten de interventie valpreventie aanbieden. Dat staat in het Integraal Zorgakkoord (IZA, met betrekking tot het zorgdomein) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA, met betrekking tot het sociale domein). Op dit moment worden de financiën hiervoor uitgedeeld aan de gemeenten. Dat gebeurt op basis van het aantal inwoners van 65+. Verschillende partijen worden bevraagd of ze deze interventie kunnen en willen uitvoeren.

Kansen voor diëtisten

Hier liggen kansen voor de diëtetiek, want ondervoeding is vaak het probleem waardoor de ouderen vallen. De TOM-interventie (Thuis Onbezorgd Mobiel) is de beste multidisciplinaire benadering om valpreventie in te zetten. Vooral omdat ook voeding en ondervoeding hierin voldoende zijn verankerd. Zonder goede voeding geen optimale beweging! TOM staat genoemd in het loket Gezond Leven en kan derhalve als interventie uitgekozen worden om toe te passen.

Regionale bekostiging

Diëtisten kunnen zich scholen via veiligheid.nl voor zowel de interventie als de valscreening. Zorg ervoor dat je meepraat in de regionale bekostiging van deze interventie. In het andere geval word je gevraagd om te adviseren op basis van 3 uur basisverzekering. Bij veel ouderen zijn die uren al ingezet, bijvoorbeeld na een operatie.

Download hier: