Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackProfessionals opgeroepen met ouderen te praten over valpreventie
Gratis e-learning 'Ouderen motiveren voor valpreventie'

Professionals opgeroepen met ouderen te praten over valpreventie

Maandag 3 oktober 2022Afbeelding Professionals opgeroepen met ouderen te praten over valpreventie

Valongevallen zijn een ernstig en toenemend probleem bij ouderen. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam verdubbeld, zo meldt het CBS. In 2021 kwamen 5400 mensen om door een ongelukkige val. De cijfers komen naar buiten op de jaarlijkse valpreventieweek van VeiligheidNL, die vandaag (3 oktober) begint.

Het is vooral de groep 80-plussers die met een ongelukkige val (accidentele val) te maken krijgt. Ook mensen in een instelling of met langdurige zorg worden vaker het slachtoffer. Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat mensen met dementie en MS vaker ten val komen. Vrouwen blijken in de meerderheid.

Oorzaken val

Wat de precieze oorzaak is voor het toegenomen aantal dodelijke vallen kan het CBS niet zeggen. Wel relateert de organisatie de stijging aan de vergrijzing. Het aantal slachtoffers steeg het hardst onder de 90-jarigen.

Gratis e-learning valpreventie

De valpreventieweek van VeilgheidNL is er om meer aandacht te vragen voor valpreventie. De organisatie roept (zorg)professionals op om met zoveel mogelijk ouderen te praten over valpreventie. “We weten dat dit lastig kan zijn, bijvoorbeeld omdat zij in de weerstand schieten”, meldt de organisatie. Hierom ontwikkelde VeiligheidNL een e-learning om ouderen te motiveren voor valpreventie.  

Weerstanden tegen valpreventie

In de e-learning komen op een interactieve manier de weerstanden en motieven van ouderen voor valpreventie aan bod. Denk aan: wat zijn de oorzaken van weerstand en met welke strategieën kan je deze verlagen, wanneer start je een gesprek en hoe ga je dan om met weerstand, welke tips kan je ouderen geven zodat je ze direct kan helpen?

Accreditatie voor e-learning

VeiligheidNL heeft accreditatie voor de e-learning aangevraagd. De e-learning wordt tot en met 9 oktober gratis aangeboeden, de laatste dag van de Valpreventieweek. Aanmelden voor de e-learning kan hier.