Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackCao-akkoord gehandicaptenzorg: 10 procent extra loon
Werkgevers en vakbonden bereiken akkoord

Cao-akkoord gehandicaptenzorg: 10 procent extra loon

Dinsdag 4 juli 2023Afbeelding Cao-akkoord gehandicaptenzorg: 10 procent extra loon

Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over het openbreken en verlengen van de cao gehandicaptenzorg. Als NVD steunen we dit akkoord van harte.

De ongeveer 200.000 medewerkers krijgen over twee jaar nog eens 10 procent loonsverhoging, boven op de ruim 3,2 procent die in de huidige cao is afgesproken. Ook wordt de minimale reiskostenvergoeding verdubbeld van 8 naar 16 eurocent per kilometer. Verder krijgen vaste medewerkers voortaan voorrang bij inroostering. Dit laatste moet helpen de werkdruk te verlagen, omdat zzp’ers nu nog de eerste keus hebben en vaste medewerkers vaak de zwaardere diensten draaien, aldus de bonden.

Protocol voor grensoverschrijdend gedrag

Verder gaat de onregelmatigheidstoeslag omhoog en komt er een protocol voor grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Daarin worden de rechten van werknemers juridisch vastgelegd. “We zijn blij dat de VGN hierin meegaat”, zegt Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91. “Het is belangrijk dat alle zorgprofessionals tijdens hun werk worden beschermd tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie en/of pesten.”

Nieuwe acties opgeschort

Vorige maand liepen de onderhandelingen nog stuk. Er werd actiegevoerd door het personeel en er stonden nog meer acties op het programma, maar die zijn vanwege de gemaakte afspraken opgeschort, zeggen de bonden.

De overeenkomst wordt verlengd met elf maanden tot en met 31 december 2024. De vakbonden leggen het akkoord de komende weken voor aan hun leden.