Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackALV/Jaarcongres maakte duidelijk: als diëtisten mogen we best wat meer ruimte innemen!
ALV en Jaarcongres 18 april 2023

ALV/Jaarcongres maakte duidelijk: als diëtisten mogen we best wat meer ruimte innemen!

Woensdag 19 april 2023Afbeelding ALV/Jaarcongres maakte duidelijk: als diëtisten mogen we best wat meer ruimte innemen!

Zingend opende scheidend NVD-voorzitter Ira van der Plas de Algemene Ledenvergadering en het jaarcongres van de NVD. Ze had besloten om dat te doen wat ze het meest eng vond: zingen voor een groep. Als diëtist moet je soms uit je comfortzone komen, zo gaf ze de zaal mee.

De ALV en het Jaarcongres vonden dinsdag 18 april plaats in de ReeHorst in Ede. Ira van der Plas droeg de voorzittershamer over aan Mirjam van der Laan, teamleider Diëtetiek in het Radboud UMC. Verder traden bestuursleden Nienke Hulleman en Emilie Stassen af en verwelkomden de NVD-leden hun nieuwe penningmeester Raoul Buiter. Raoul heeft een praktijk in de eerste lijn. Er is nog een vacature voor een bestuurslid, bij voorkeur iemand van een grote praktijk/werkgever in de eerste lijn. Tijdens de ALV werd Phil Geerlings van Maastricht UMC benoemd tot erelid.

Diëtisten zijn tevreden over hun vak

NVD-directeur Bianca Rootsaert presenteerde de resultaten van het werktevredenheidsonderzoek onder diëtisten. Diëtisten blijken in grote lijnen tevreden over hun vak, maar de werkdruk is wel hoog en de erkenning, beloning en administratiedruk kunnen beter.  Dat werd ook beaamd door de aanwezige leden in de zaal.

Specialisatie heeft prominente plek in jaarplan 2023

Ook presenteerde Bianca het jaarplan en de begroting voor 2023. Er is veel te doen en de ambities zijn hoog; leden hadden in de loop van het jaar aangegeven aan de NVD om nu eindelijk haast te maken met specialisatie en om alles uit de kast te trekken, samen met de netwerken, om dit te implementeren. In het jaarplan 2023 heeft dit nu, naast de andere werkzaamheden, een prominente plek gekregen.

Contributie wordt in 2024 maximaal 5% verhoogd

Alle voorstellen en benoemingen werden unaniem goedgekeurd. De voorgestelde indexatie van de contributie voor 2024 en komende jaren op basis van CPI leidde echter tot discussie. De leden gaven aan het er niet mee eens te zijn. Ze wilden contributie per jaar kunnen vaststellen en vonden indexatie CPI niet scherp genoeg gedefinieerd. Het bestuur besloot staande de vergadering te schorsen. Na overleg kwam het bestuur met een nieuw voorstel om de contributie alleen voor 2024 vast te stellen en om de indexatie CPI te maximeren (maximaal 5%). Hier stemde een overgrote meerderheid mee in. 

Stands goed bezocht

Tijdens de pauzes was er een informatiemarkt met veel verschillende stands, die goed werden bezocht. Een mooie gelegenheid om bekenden te zien, te netwerken en bij sommige stands lekkernijen te proeven. Bekijk hier de video.

Middagcongres

Wout Adema van Zorgverzekeraars Nederland trapte het congres af: ‘de zorg moet anders, anders stevenen we af op het moment dat de zorg op is’. Als voorbereiding op zijn presentatie was hij op werkbezoek gegaan in de eerste lijn. Vanuit het ziekenhuis kende hij het werk van de diëtisten al goed. Hij was onder de indruk, zo vertelde hij. Maar “Diëtisten mogen best wat vocaler worden”, vond hij. ‘Jullie moeten veel meer van je laten horen.’

Nikki Willems van Common Eye ging in op de elementen van samenwerking. Al die elementen moeten in balans zijn om een samenwerking tot een succes te maken. “Samenwerken is een middel, niet het doel”, bepleitte ze.

Daarop volgde de presentatie van Harriët Jager-Wittenaar van Hanzehogeschool Groningen over het MONDAY-onderzoek en het belang van protocollering in de diëtetiek. Ze liet prachtige resultaten zien van haar interventie bij ondervoeding. De zorg voor de patiënt wordt er aanzienlijk beter van als we allemaal dezelfde route – de invulling is anders – volgen.

De dag werd spetterend afgesloten door het theatercollege van Vréneli Stadelmeier van SheConsult. Op ludieke wijze leerde ze ons om niet te bescheiden te zijn over ons mooie vak als diëtist. Ga niet vechten of vluchten, maar ‘neem lekker veel ruimte in’. Ter afsluiting zongen alle deelnemers in koor: “’t is moeilijk onzeker te blijven, als je zo goed bent als ik!”

De presentaties van de sprekers kun je hier nog eens terugkijken.

Enquête

Voor de deelnemers: Fijn dat jullie er waren! Hoe vond jij de dag? En wat vond jij het leukste of meest interessante onderdeel? We vragen jullie om een korte enquête in te vullen. Hiermee kunnen we de ALV en het Jaarcongres van volgend jaar nóg beter maken. We kijken terug op een geslaagde dag en hopen dat je er volgend jaar (weer) bij bent!