“Diëtisten zouden meer rebel mogen zijn” (met video)
Maandag 3 juni 2024
Wie 28 mei de Haagse Innovatieparade Voeding & Diëtiek bezocht kon zijn hart ophalen bij de veelheid aan afstudeerprojecten (beroepsproducten) die tientallen studenten presenteerden. Het jaarlijkse evenement van De Haagse Hogeschool Voeding en Diëtetiek trekt jaarlijks veel belangstelling, ook van het werkveld.
Tientallen studenten uit het eerste en tweede leerjaar presenteerden in de centrale hal van de Haagse Hogeschool hun beroepsproducten; in aparte zaaltjes werden de beroepsproducten van vierdejaars toegelicht. Zo waren in de zogeheten Berlin-room van de hogeschool studenten te vinden die beroepsproducten/innovaties, rond diëtistische behandeling presenteerden.
Vierdejaars student Ilse Voogt lichtte haar project toe dat ze deed in het Reinier de Graaf Gasthuis; een onderzoek naar de communicatie rondom nierpatiënten die laaggeletterd zijn. “Er zijn steeds meer dialysepatiënten en er is een groot aantal laaggeletterden of anderstaligen”, vertelde ze tijdens haar presentatie. “Eigenlijk is het huidige voorlichtingsmateriaal voor hen ongeschikt, het bestaat uit lange teksten waarmee de nodige informatie niet voldoende begrijpelijk kan worden overgebracht.”
Haar uiteindelijke beroepsproduct bestaat uit 30 fysieke kaarten en een flip over map (te gebruiken door de hulpverlener) om onder andere uitleg te geven rondom eiwit, natrium, kalium, fosfaat(binders) en vocht.

Auteursrecht zit project in de weg
De kleurrijke plaatjes die ze voor haar project zelf ontwikkelde blijken duidelijk voor de patiënten. Er zit wel een maar aan. “Het is heel lastig om plaatjes te vinden die rechtenvrij zijn en makkelijk bruikbaar in heel Nederland”, zegt Voogt. “Eigenlijk mogen de diëtisten het voorlichtingsmateriaal al niet mee naar huis geven. Heb gezocht naar rechtenvrije afbeeldingen, maar het valt niet mee.”
Onder de bezoekers van de workshop was duidelijk het oordeel te horen dat het jammer zou zijn als de ‘rechtenkwestie’ het project belemmert. Eigenlijk zou er landelijk een database moeten zijn waar diëtisten uit zouden moeten kunnen putten, aldus Voogt. Met 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland geen overbodige luxe.
Vitamineverstoringen
Een tweede innovatie die gepresenteerd werd in de workshop was van vierdejaars Tygo Hofland. Hij ontwikkelde een tool waarmee vitamineverstoringen bij patiënten met darmfalen type 2 en 3 beter en sneller kunnen worden bijgehouden. Hiervoor deed hij literatuuronderzoek en interviews. Via de nieuw ontwikkelde digitale tool kunnen verstoringen rondom vitamine B1, B6, B12 en foliumzuur nu makkelijker worden verwerkt voor de behandelaar.
“De take home message van de workshop is dat met relatief kleine, ogenschijnlijk eenvoudige ingrepen, het leven van de patiënt en het werk van de hulpverlener makkelijker wordt gemaakt”, aldus docent-onderzoeker Miriam van der Werf van de Haagse Hogeschool, die de workshop begeleidde.
Zelfstandig eten bij dementie

Terwijl studenten in workshops hun beroepsproducten toelichtten, konden bezoekers in de centrale hal van de hogeschool kennis nemen van de studieprojecten van de studenten in de lagere leerjaren. Via posters presenteerden zij de onderwerpen die ze mondeling toelichtten. Zo deed een groepje onderzoek naar het langer zelfstandig eten bij beginnende dementie, wat gepresenteerd werd door Lisa Verhoog. Een van de aanbevelingen: het gebruik van een wekker met afbeeldingen van voeding, met een stem die is ingesproken door een geliefde van de patiënt.
Een ander groepje studenten richtte zich op de inzet van Act bij emotie-eten. Lieke Verboon en Mathijs Vermeij presenteerden het. Ze deden kwantitatief en kwalitatief onderzoek om erachter te komen of een E-learning met Act-technieken effectief is om emotie-eten te verminderen. Een van de conclusies: er is een effect op de bewustwording van de deelnemers.

Opleidingsmanager Voeding en Diëtetiek Tonnie van Genugten geeft aan blij te zijn met de Innovatieparade. De veelheid aan onderwerpen en de belangstelling van binnen en buiten de opleiding geven volgens haar een positieve vibe. Bij de Innovatie Parade waren ook opleidings- en stagecoördinatoren van andere opleidingen voeding en diëtetiek.
Rebelse diëtist

Behalve presentaties van studenten waren er op de Innovatie Parade lezingen. Een ging over AI, door Peter Becker. Hij ging op de kansen en risico’s voor de diëtist bij het gebruik van AI. Veel indruk maakte de openingsspreker Chermaine Kwant. Ze werd als diëtist opgeleid en opende na haar studie al snel een eigen praktijk. Ze dacht dat ze supergezond at en was, maar in een vakantie sloeg het noodlot toe. Door een longontsteking die niet over ging, kreeg ze rond haar 25e te horen dat ze nog maar kort te leven zou hebben. Echter, dertien jaar later, is ze zo levend als wat en heeft ze een proefschrift gemaakt waarin ze haar ziekte als uitgangspunt nam. Tijdens de lezing ging ze in op haar persoonlijke verhaal en de diëtist in haar.
“Ik heb verteld dat iedereen, maar vooral ook diëtisten wat meer rebel zouden mogen zijn, in de breedste zin van het woord.” Ze geeft aan dat haar ziekte aan haar ‘vechtlustige’ houding zeker heeft bijgedragen: “Rebel zijn helpt je om vanuit je hart te leven en dingen voor elkaar te krijgen die je echt wilt.”
Een sfeerimpressie van de Haagse Innovatie Parade 2024