Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuw: Handreiking Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon rondom de zwangerschap
Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Nieuw: Handreiking Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon rondom de zwangerschap

Vrijdag 23 december 2022Afbeelding Nieuw: Handreiking Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon rondom de zwangerschap

Vandaag is de KNOV-handreiking ‘Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon rondom de zwangerschap’ gepubliceerd.

Zorgverleners krijgen in dit praktische document handvatten om (aanstaande) zwangere en pas bevallen vrouwen met een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon te voorzien van passende adviezen. Adviezen rond deze voedingsstijl ontbraken tot nu toe.

Voedingstekorten voorkomen

Bij zowel een vegetarisch als veganistisch voedingspatroon is er een hogere kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Dit zijn omega-3 vetzuren DHA en EPA, vitamine B12, vitamine D, calcium, ijzer en jodium. Veganisten hebben daarnaast ook een hogere kans op een te lage inname en tekort aan zink. Bij deficiënties van deze voedingsstoffen is aangetoond dat deze kunnen leiden tot maternale of foetale complicaties.

Het is daarom belangrijk om (aanstaande) zwangere en pas bevallen vrouwen met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon aanvullende adviezen te geven met betrekking tot voeding en supplementen. Vrouwen met een veganistisch voedingspatroon worden geadviseerd naar een diëtist te gaan. In de handreiking wordt uitgelegd wanneer welke supplementen worden aanbevolen en wanneer bloedonderzoek nodig is.

Multidisciplinaire samenwerking

De handreiking is tot stand gekomen met ZonMw-gelden op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Dit is gedaan in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), diëtist Lobke Faasen, cliëntvertegenwoordiging van Moederraad Geboortehart en het Voedingscentrum.

De handreiking is hier te downloaden. Cliëntinformatie is ook verwerkt in al bestaande content op deverloskundige.nl