Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuw onderdeel ‘Mantelzorgers’ op Nierwijzer.nl
Video's met ervaringsverhalen

Nieuw onderdeel ‘Mantelzorgers’ op Nierwijzer.nl

Woensdag 14 december 2022Afbeelding Nieuw onderdeel ‘Mantelzorgers’ op Nierwijzer.nl

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor nierpatiënten. Daarom publiceert nierwijzer.nl een nieuw onderdeel: Mantelzorgers. Mantelzorgers vertellen in korte video’s over hun ervaringen met het geven van mantelzorg aan hun partner, kinderen of ouders. Ze praten over hun dagelijks leven en ze vertellen wat het geven van mantelzorg voor hen betekent of betekend heeft.

De ervaringsverhalen van andere mantelzorgers kunnen herkenning geven en kunnen je als mantelzorger op ideeën brengen, bijvoorbeeld hoe jij je mantelzorgtaken zou kunnen verlichten. Je kunt kiezen voor verschillende mantelzorgrollen: partner, ouder of kind. Onderwerpen waarover je video’s kunt kijken zijn bijvoorbeeld de relatie met familie en omgeving, overwegingen rond dialyse en niertransplantatie, hulpmiddelen, medicijnen en bijwerkingen en natuurlijk eten en drinken.

“Zonder zout proef je pas de echte smaak”

In het begin vond Ershad, mantelzorger van een ouder met een nierziekte, het moeilijk om zoutarm te koken. Totdat hij besloot om het positief te bekijken. “Zout is een soort smaakvervanger. Als je zout in het eten doet, proef je als eerste het zout. Maar doe je er geen zout bij, dan proef je de echte smaak van de ingrediënten die je kookt.” Inmiddels eet hij met het hele gezin zonder toegevoegd zout. Als ze een keer in een restaurant eten, proeven ze pas hoe zout het eigenlijk is.

Over nierwijzer.nl & de nieuwe module ‘mantelzorgers’

De website nierwijzer.nl is begonnen als keuze-instrument met video’s van ruim 40 nierpatiënten van alle leeftijden. Hun verhalen over nierfunctievervangende behandelingen als dialyse en transplantie helpen ander patiënten bij het maken van een keuze voor een behandeling.

Bij het maken van die video’s kwamen ook veel verhalen naar voren over de belangrijke rol van mantelzorgers. De wens was om ook hen op een laagdrempelige manier informatie en ervaringsverhalen te bieden. Zo ontstond het idee om Nierwijzer.nl uit te breiden. Met succes: 29 mantelzorgers werkten mee aan de video’s die je nu kunt bekijken op nierwijzer.nl

Hoe werkt de mantelzorgmodule?

  1. Ga naar nierwijzer.nl
  2. Kies voor Nierwijzer | Mantelzorgers
  3. Start het programma
  4. Hier kun je onderwerpen en een mantelzorgrol kiezen die voor jou relevant is.
  5. De video verschijnt in beeld.

De website is een initiatief van onder andere de Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting.