Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackWeek van de Palliatieve Zorg
Voeding en de rol van de diëtist

Week van de Palliatieve Zorg

Donderdag 10 oktober 2024Afbeelding Week van de Palliatieve Zorg

Van 12 tot en met 19 oktober is het de landelijke Week van de Palliatieve Zorg. Ook de diëtist is vaak betrokken bij deze zorg in de laatste levensfase. Lees meer over voeding en de rol van de diëtist.

Wat is palliatieve zorg?

Twee derde van de Nederlandse bevolking ontvangt in de laatste maanden of jaren van zijn of haar leven palliatieve zorg. Dat is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Denk aan mensen met kanker, COPD, hartfalen en dementie. Het omvat lichamelijke, psychische, sociale en/of spirituele verzorging, naast de reguliere, medische behandeling van de ziekte. Palliatieve zorg is er óók voor mensen die erg kwetsbaar zijn. Denk aan chronisch zieke ouderen. Zij hebben weliswaar geen levensbedreigende ziekte, maar ze worden ook niet meer beter en zijn vaak sterk afhankelijk van anderen.

Voeding en de rol van de diëtist

In de palliatieve fase is vaak ook een diëtist betrokken. Toch is voeding niet altijd meer het belangrijkste. In deze laatste levensfase staat kwaliteit van leven voorop. Vaak is er een geleidelijke overgang van ‘voeding naar berekende behoefte’ naar ‘comfortvoeding’. Hoe die overgang eruitziet, verschilt per patiënt. De diëtist speelt een belangrijke rol om de patiënt én zijn of haar naasten in dit proces te begeleiden.

Meer lezen over palliatieve voedingszorg? Lees dan de artikelen hieronder.