Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-black‘Vandaag een nieuwsbericht over regionale coördinatie rondom kwetsbare ouderen’
Hoogleraren geven leestips in de Week tegen Ondervoeding

‘Vandaag een nieuwsbericht over regionale coördinatie rondom kwetsbare ouderen’

Woensdag 8 november 2023Afbeelding ‘Vandaag een nieuwsbericht over regionale coördinatie rondom kwetsbare ouderen’

Ondervoeding is een belangrijk onderwerp waarvoor in deze Week tegen Ondervoeding extra aandacht wordt gevraagd door het Kenniscentrum Ondervoeding. De NTVD-redactie vroeg hoogleraren Marian de van der Schueren en Harriët Jager-Wittenaar, die aan de NVD verbonden zijn, dagelijks een leestip te geven. Welke (wetenschappelijke) literatuur verdient extra aandacht? Doe er je voordeel mee, want voor diëtisten is ondervoeding een belangrijk onderwerp waarvan de prevalentie nog steeds groot is.

Vandaag kiest Marian de van der Schueren, hoogleraar diëtetiek aan Wageningen Universiteit en Research niet voor een wetenschappelijk artikel, maar voor een nieuwsbericht van ActiZ, de branchevereniging van circa 400 zorgorganisaties die zich richten op twee miljoen kwetsbare ouderen en chronisch zieken; thuis, in het verpleeghuis en in verblijfsvoorzieningen tussen ziekenhuis en thuis in.

“Ik heb het artikel ‘Regionale coördinatie onmisbaar voor herstel kwetsbare ouderen’ uitgekozen omdat het kansen biedt voor de diëtetiek”, vertelt Marian. “Het coördinatiepunt kwetsbare ouderen in Noord-Holland verleent revalidatie- en herstelzorg aan kwetsbare ouderen, meestal boven de 80, zodat zij na een eventuele interventie zo snel mogelijk weer naar huis kunnen. Bij deze categorie kwetsbare mensen is vrijwel altijd ook sprake van ondervoeding.”

Kansen voor de diëtist

“Ik lees in het bericht niet of een diëtist actief betrokken is, maar dit soort initiatieven lijken mij uitermate belangrijk en naar mijn mening kan de diëtist hier een hele belangrijke rol spelen. Dit, en vergelijkbare initiatieven, bieden kansen om de diëtetiek te profileren.”

Kijk morgen op de NVD-website voor de nieuwe tip van hoogleraar Harriët Jager-Wittenaar.