Richtlijn Diarree in de palliatieve fase gepubliceerd
Donderdag 26 september 2024De herziene richtlijn diarree in de palliatieve fase is gepubliceerd. De richtlijn is relevant voor zorgverleners die te maken krijgen met patiënten in de palliatieve fase en met name voor artsen, verpleegkundigen en diëtisten.
Diëtist Herma ten Have, aangesloten bij de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO), zat namens de NVD in de werkgroep.
Belangrijke aandachtspunten in de richtlijn voor diarree
Diarree komt afhankelijk van het onderliggende lijden regelmatig tot veel voor, maar heeft altijd een grote invloed op het welbevinden van patiënten in de palliatieve fase. De richtlijn geeft aandacht aan diagnostiek, voorlichting, preventie en behandeling van diarree. Daarnaast geeft de richtlijn adviezen over de onderhoudsmedicatie. Belangrijk in de richtlijn is het onderscheid tussen acute en chronische diarree, die vragen namelijk om een andere behandeling.
Belangrijkste wijzigingen
De richtlijn is op een aantal punten vernieuwd ten opzichte van de oude richtlijn:
- Er is meer aansluiting met bestaande richtlijnen van verschillende beroepsgroepen.
- Er is duidelijk onderscheid tussen de behandeling van acute en chronische diarree.
- De oorzaken van diarree zijn uitgebreider beschreven.
- Er is meer aandacht voor aanvullende diagnostiek.
- Er is meer aandacht voor de bijwerkingen van diarree.
- Er wordt uitgebreider ingegaan op voorlichting en ondersteunende zorg over diarree.
Totstandkoming
Deze herziene richtlijn is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals, patiënten en naasten en biedt zo een antwoord op vragen in de praktijk. Daarnaast is de richtlijn waar mogelijk gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en sluit deze zoveel mogelijk aan op bestaande richtlijnen van de verschillende relevante beroepsgroepen. Stichting Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) is als procesbegeleider van de richtlijnen palliatieve zorg betrokken.
Waar kun je de richtlijn vinden?
De nieuwe richtlijn staat op Pallialine. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, is een samenvatting van de richtlijn te vinden, net als in de webshop van PZNL. Patiënteninformatie over dit onderwerp is te vinden op Overpalliatievezorg.