Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuwe versie formulier ’verklaring dieetpreparaten’ gepubliceerd
Zorgverzekeraars Nederland, NVD en DAVO werkten constructief samen

Nieuwe versie formulier ’verklaring dieetpreparaten’ gepubliceerd

Vrijdag 1 april 2022Afbeelding Nieuwe versie formulier ’verklaring dieetpreparaten’ gepubliceerd

Het lijkt zo’n makkelijke zin: ‘Per 1 april is er een nieuwe versie van het formulier verklaring dieetpreparaten beschikbaar’. Voor veel diëtisten nodig, want het zorgt ervoor dat hun patiënten of cliënten in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding van de benodigde dieetpreparaten. Wat veel mensen zich niet zullen realiseren is dat achter de inhoud van dit zinnetje, dat superhandig is voor de uitvoering van het werk van diëtisten, een wereld van werk schuilgaat.

De afgelopen jaren onderhandelde de NVD met Zorgverzekeraars Nederland (ZN, de branchevereniging van de zorgverzekeraars) over een nieuwe verklaring dieetpreparaten. Daarin werd samengewerkt met de diëtisten van het door de NVD erkende kennisnetwerk DAVO (Diëtisten Alliantie Voedsel Overgevoeligheid), gesteund door de voorzitter van de SKA (sectie Kinderallergologie), Nicolette Arends, kinderarts-allergoloog.

Mediation in onderhandelingen

Het akkoord over het formulier kwam niet zonder slag of stoot af, er kwam mediation aan te pas. “Al moet je dan niet denken aan een vervelende situatie”, zegt diëtist Helga Merkun-Wieland, die namens DAVO bij de onderhandelingen betrokken was. “Het was bedoeld om elkaar beter te begrijpen en dat is uiteindelijk gelukt. Het is prettig als zorgverzekeraars via de brancheorganisatie willen luisteren en de vakinhoudelijk argumenten willen horen. Samen bedachten we ook hoe we administratieve last kunnen beperken.”

Indicatie voedselallergie

De gesprekken gingen onder andere over de vergoeding rond de indicatie voedselallergie die in 2018 werd gewijzigd waardoor patiënten buiten de boot vielen die wel recht hadden op vergoeding. Met als gevolg dat diëtisten een aanvullende verklaring moesten schrijven om duidelijk te maken dat de patiënt recht had op vergoeding. Het formulier kwam niet overeen met wat diëtisten in hun praktijk tegenkwamen.

Resultaat onderhandelingen

Het resultaat van de onderhandelingen is in het nieuwe formulier duidelijk terug te zien. Zo is het nu ingedeeld in milde klachten en ernstige/persisterende klachten. “Het is erop gericht wie de diagnose voedselallergie stelt”, licht Helga toe. 

Ben je lid van de NVD? Lees dan in het volledige artikel alle ins en outs van het nieuwe formulier ‘verklaring dieetpreparaten’.