Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackMeer uren diëtetiek nodig bij ondervoeding en gewichtsverlies
3 uur per jaar vanuit basisverzekering niet genoeg

Meer uren diëtetiek nodig bij ondervoeding en gewichtsverlies

Dinsdag 13 augustus 2024Afbeelding Meer uren diëtetiek nodig bij ondervoeding en gewichtsverlies

Eén op de tien cliënten met onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding ontvangt meer zorg van de diëtist dan vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat 10% van de cliënten in 2022 meer dan 180 minuten per jaar behandeld werd, terwijl de huidige basisverzekering maximaal 180 minuten per jaar vergoedt. In de periode 2020 tot 2022 was er een toename in het aandeel volwassenen dat met een diagnose onbedoeld gewichtsverlies (van 11% naar 15%) of ondervoeding (van 6% naar 7%) onder behandeling was van de diëtist. Deze cliënten waren vaak ouder dan 65 jaar en kwamen vooral bij de diëtist na een doorverwijzing van de huisarts.

Fragment uit Cliënten met onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding bij de diëtist in 2020, 2021 en 2022: aandeel van de cliënten die bij de diëtist werden behandeld voor onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding per totaal aantal minuten behandeltijd per cliënt per jaar.

Onvoldoende behandeling heeft ernstige gevolgen

Uit een rapport van het Kenniscentrum Ondervoeding blijkt dat als cliënten met deze aandoeningen niet juist behandeld worden, dit ernstige gevolgen kan hebben, zoals een langzamer herstel van ziekte, lagere kwaliteit van leven en een verhoogde kans op overlijden.

Meer uren nodig vanuit basisverzekering

Dit onderzoek laat zien dat het voor een belangrijk deel van de cliënten nodig blijkt om meer zorg van de diëtist te ontvangen. Die extra zorg is niet beschikbaar voor cliënten die dit niet kunnen betalen, ofwel uit eigen zak, ofwel vanuit een aanvullende verzekering. Het huidige systeem met maximaal 180 minuten werkt dus ongelijkheid in de hand. Als NVD roepen we beleidsmakers daarom op tot een proactieve aanpak. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg en dus voldoende vergoeding vanuit de basisverzekering. Daarom pleiten wij voor uitbreiding van het aantal uren diëtetiek.

Miranda Kienhuis, NVD-belangenbehartiger eerste lijn:

“Bij ondervoeding is een intensieve behandeling nodig. Mensen moeten zo snel mogelijk voldoende eten. Dat kost tijd omdat cliënten het niet gemakkelijk vinden. Ze zijn vaak moe, hebben een slechte eetlust en weinig energie om boodschappen te doen en te koken. Er komen veel zorgverleners aan de deur, waar de diëtist ook weer mee moet afstemmen. Kortom, er is veel contact nodig om mensen de dieetbehandeling te laten volgen. En als cliënten dan stoppen omdat ze het geld niet hebben om de behandeling zelf te betalen is alles voor niets geweest.”