Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackInfographic ondervoeding bij kanker

Infographic ondervoeding bij kanker

Maar liefst 50% van alle oncologiepatiënten raakt vroeg of laat ondervoed. Door ondervoeding verzwakken je spieren, hart en longen. Je conditie en weerstand gaan achteruit, terwijl je die zo hard nodig hebt. Aandacht voor voeding is daarom essentieel.

Welke problemen bij kanker vergroten het risico op ondervoeding?

  • Verstoorde stofwisseling: De tumor maakt stofjes aan die ervoor zorgen dat er meer spierweefsel wordt afgebroken. Daarnaast zorgen deze stofjes ook voor minder eetlust. Ook kan de kanker een hogere ruststofwisseling veroorzaken.
  • Verstopping of vernauwing: Een tumor in de mond, keel, slokdarm of darmen kan een verstopping of vernauwing veroorzaken. Hierdoor kan het bijvoorbeeld lastiger of onmogelijk zijn om te eten. Of kunnen enzymen vanuit de alvleesklier niet in de darm komen.
  • Klachten door ziekte of behandeling: De kanker zelf of behandeling kan leiden tot moeite met slikken, geur- en smaakverlies, veranderde smaak, misselijkheid, braken, diarree en vermoeidheid. Hierdoor kan de eetlust afnemen en het moeilijker zijn voedsel in te nemen en binnen te houden.
  • Veranderingen door de operatie: Door een operatie waarbij bijvoorbeeld de slokdarm of de tong wordt verwijderd, is het moeilijker te eten en te drinken.

Hoe kunnen voedingsproblemen worden aangepakt?

Uit onderzoek blijkt dat dieetbegeleiding de voedselinname bij patiënten die risico lopen op ondervoeding verbetert. En dat maatwerk, dus individueel dieetadvies van een oncologie diëtist, doeltreffender is dan een algemeen advies of geen advies.

Voordelen van juiste voeding en eetgewoonten

Bronnen:

  • Mlakar-Mastnak D, Blaz? Kova_c M, Ter_celj M, et al. Effectiveness of nutritional intervention led by clinical dietitian in patients at risk of malnutrition at the primary healthcare level in Slovenia – evaluation study. Zdr Varst 2024; 63:81–88
  • Wong A, Huang Y, Sowa PM, Banks MD, Bauer JD. Effectiveness of dietary counseling with or without nutrition supplementation in hospitalized patients who are malnourished or at risk of malnutrition: A systematic review and metaanalysis. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2022 Sep;46(7):1502-1521
  • Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Marques Vidal P, Camilo M E. Impact of nutrition on outcome: a prospective randomized controlled trial in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Head Neck 2005; 27: 659-668.
  • Isenring E A, Capra S, Bauer J D. Nutrition intervention is ben eficial in oncology outpatients receiving radiotherapy to the gastrointestinal or head and neck area. Br J Cancer 2004; 91: 447-452. [DOI] [PMC free article] [PubMed]
  • Isenring E A, Bauer J D, Capra S. Nutrition support using the American Dietetic Association medical nutrition therapy protocol for radiation oncology patients improves dietary intake compared with standard practice. J Am Diet Assoc 2007; 107: 404-412. [DOI] [PubMed]
  • Van den Berg MGA, Rasmussen-Conrad E L, Wei K H, Lintz-Luidens H, Kaanders J H A M, Merkx M A W. Comparison of the effect of individual dietary counselling and of standard nutritional care on weight loss in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Br J Nutr 2010; 104: 872-877
  • Zhang F, Jin Y, Qiang W. The effects of dietary advice on malnu trition in Cancer patients: a systematic review and meta-analysis. Support Care Cancer. 2020 Apr;28(4):1579-1585