Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Informatiemisc/arrow-dots-blackDeclareren COVID-19

Declareren COVID-19

Diagnosecode

Er is geen diagnosecode voor COVID-19, maak in je dossier gebruik van de code 0028 (andere infectieziekten). Code 0028 wordt niet vaak gebruikt en is daarom makkelijk uit de systemen te filteren. Zo houd je zicht op welke patiënten je voor herstelzorg na COVID-19 in behandeling hebt/had.

Declaratiecodes

Declareren telefonische zitting (prestatiecode 6005)

NZa heeft de belemmeringen voor zorgverlening op afstand, waaronder via de telefoon, tijdelijk weggenomen. Dat betekent dat de telefonische zitting ook gedeclareerd kan worden als er geen sprake is van een bestaande behandelrelatie. Een behandeltraject start normaal gesproken met de prestaties voor screening, intake en onderzoek. Het gaat hier alleen om telefonisch contact. 

Declareren individuele zitting diëtetiek (prestatiecode 6000)

Er zal ten tijde van het Coronavirus zo veel mogelijk face-to-face contact vermeden moeten worden. De individuele zitting kun je gebruiken voor videobellen, Zoom, Skype etc. 

Prestatiecodes en declaratievoorwaarden aanspraak herstelzorg

Voor het declareren van diëtetiek zijn er aparte COVID-19 herstelzorg prestaties aangemaakt. Het gaat om 22 codes: 11 voor de herstelzorg en 11 voor de verlengde herstelzorg. Zorgverzekeraars Nederland heeft laten weten dat vanaf 1 november 2020 de systemen van de zorgverzekeraars zijn ingericht en kunnen de declaraties ingestuurd worden.

Ten behoeve van eerstelijns COVID-herstelzorg die geleverd wordt in het ziekenhuis en die gedeclareerd wordt via de ziekenhuis-declaratiestandaard, zijn er aparte COVID-zorgprestaties aangemaakt waarop diëtetiek kan worden gedeclareerd. De reden hiervoor is dat zorgprestaties in de ziekenhuizen afwijken van de zorgprestaties in de eerste lijn.