Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackWereldobesitasdag: “Verbondenheid met patiënten”

Wereldobesitasdag: “Verbondenheid met patiënten”

Vrijdag 4 maart 2022Afbeelding Wereldobesitasdag: “Verbondenheid met patiënten”

Voor het tweede jaar is het vandaag (4 maart) Wereld Obesitas Dag. Hoewel overgewicht en obesitas al sinds decennia als epidemie worden beschouwd, kreeg de wereld pas in 2020 deze herinneringsdag. We vroegen NVD’er Ellen Govers, voorzitter van het Kenniscentrum Diëtisten OVergewicht en Obesitas wat deze dag voor haar betekent.

“Wereld Obesitas Dag betekent voor mij een gevoel van verbondenheid met de patiënten,  de behandelaars en de onderzoekers van obesitas”, zegt Ellen. “We hebben in Europa een goede samenwerking tussen al deze groepen in de European Association for the Study of Obesity (EASO). Zelf zit ik voor EFAD in de Nutrition Working Group van EASO.”

Wat zou je nog veranderd willen zien als het gaat om obesitas en overgewicht?

Ellen: “Toegang voor iedereen overal in de wereld met overgewicht (ook wel pre-obesitas genoemd) en obesitas tot gezond en betaalbaar basisvoedsel, en tot een behandeling dicht bij huis en van hoge kwaliteit.”

Ellen Govers

Chronische ziekte 

“En ten tweede, dat iedereen (pre)obesitas ziet en behandelt als chronische ziekte. Het gaat niet vanzelf over en de goedkoopste behandeling is niet de beste. Obesitas verdient een zelfde serieuze benadering als kanker. Overigens: obesitas verhoogt het risico op kanker enorm. De behandeling van obesitas kan dus het aantal kankergevallen helpen verminderen.”

Auteurs