Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackVolgens Corine Jansen is het werkwoord ‘luisteren met’
Nationale Diabetes Dag op 11 november

Volgens Corine Jansen is het werkwoord ‘luisteren met’

Maandag 31 oktober 2022Afbeelding Volgens Corine Jansen is het werkwoord ‘luisteren met’

Luisteren is de rode draad van het congres dat wordt gehouden op Nationale Diabetes Dag (NDD) van de Nederlandse Diabetes Federatie. Het vindt plaats op vrijdag 11 november 2022.

Als het gaat om persoonsgerichte zorg, het betrekken van ervaringsdeskundigheid, gezamenlijke besluitvorming: altijd is actief en open luisteren een essentiële kwaliteit en vaardigheid. Daarom heeft de NDD Corine Jansen uitgenodigd. Zij zal de Nationale Diabetes Dag afsluiten met een praktisch ingestoken presentatie en veel ruimte bieden voor uw eigen vragen.

Corine Jansen

Corine Jansen is ‘luister-autoriteit’ bij uitstek. Zij is een internationale spreker, was bestuurslid van de International Listening Association (ILA) en tot vorig jaar voorzitter van de Healthcare group van de ILA.

De gangbare zegswijze is ‘luisteren naar’, jij hebt het over ‘luisteren met’, wat bedoel je daarmee?

Corine: “Zo’n term luisteren kan in een professionele setting, bijvoorbeeld in de zorg, weer snel een soort afvinklijstje worden, in de sfeer van: vragen stellen, aanhoren, samenvatten en teruggegeven. Op die manier levert luisteren weinig op. Voor mij gaat luisteren over het bij elkaar brengen van perspectieven, over partnerschap. Daarom ‘luisteren met’.”

Dat klinkt mooi en menselijk. Maar is er ook een concreet belang?

Corine: “Dat is er absoluut, daar zal ik in mijn lezing uitgebreid op ingaan. Maar om al iets te zeggen: we hebben het met z’n allen over begrippen als persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming. Ondertussen weten we maar al te goed dat er in de spreekkamer een onbalans is, tussen de ene kant en de andere kant van de tafel. Het overstijgen van die onbalans is een voorwaarde voor kwaliteit in de spreekkamer. En dat lukt alleen met luisteren.”

En dat kun je leren?

Corine: “Zeker kun je je daar in ontwikkelen. Het is ook goed om te beseffen dat luisteren een wetenschap is. Het is mijn persoonlijke passie, maar mijn benadering is wetenschappelijk. En tijdens NDD 2022 kijken we hoe we die kennis professioneel kunnen toepassen in de spreekkamer. Ik kijk er erg naar uit, ook naar de vragen.”

Podcast: Luisteren is een prachtig thema!

Prof. dr. Frank Snoek is vereerd met zijn rol als dagvoorzitter tijdens NDD2022. Tijdens deze korte podcast legt hij uit heel blij te zijn met het algemene thema luisteren. In zijn ogen is dat essentieel voor goede patiëntenzorg. Daarnaast is ook luisteren naar collega’s heel belangrijk. Reden voor Frank om alle diabeteszorgprofessionals op te roepen op 11 november naar Spant in Bussum te komen om elkaar te spreken en vooral ook naar elkaar te luisteren.

Podcast: Kennis delen we graag!

Als spreker tijdens de TOP-sessie van DiHAG en KNMP deelt Jaap Kroon (samen met Anne-Margreeth Krijger) zijn kennis over diabetessubtypering. In deze korte podcast vertelt Jaap dat diabetessubtypering niet alleen de diabeteszorg persoonlijker maakt, maar ook het werk als zorgverlener leuker. Jaap kijkt daarnaast zelf ook alvast uit naar 11 november en de mooie sessies die hij zelf gaat volgen.

Meer informatie en aanmelden

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie over de Nationale Diabetes Dag en meld je aan.