Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackTekort aan diëtisten: schakel de zorgverzekeraar in!

Tekort aan diëtisten: schakel de zorgverzekeraar in!

Maandag 28 maart 2022Afbeelding Tekort aan diëtisten: schakel de zorgverzekeraar in!

Als je de social media erop nakijkt zie je dat er heel veel vacatures zijn. Navraag in het veld laat zien dat het steeds lastiger wordt om vacatures in te vullen en dat het ook langer duurt voordat ze ingevuld zijn. Regio Zeeland heeft het erg zwaar en luidde vorig jaar al de noodklok. Daarop zijn we met regio Zeeland in gesprek gegaan en hebben CZ daarbij betrokken en ook de NZa.

Het blijkt nog niet zo makkelijk op te lossen. Natuurlijk willen partijen als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en CZ cijfers hebben over hoe erg het dan is. Die cijfers hebben we niet. Het is een opmerkzaamheid vanuit de praktijk die doet vermoeden dat er tekorten zijn. De zorgverzekeraar zegt terecht dat zij geen klachten van patiënten krijgen dat ze niet terecht kunnen bij de diëtist. Terwijl in heel Zeeland voor een patiënt met een eetstoornis geen diëtist te vinden is en de patiënt dus naar Rotterdam moet rijden voor een diëtist. En wat doen wij als zorgverlener? Wij gaan die patiënt die niet terecht kan, helpen elders een plekje te vinden. Superfijn natuurlijk, maar zo blijft het signaal over te weinig capaciteit verborgen voor de instanties.

De zorgverzekeraar moet gaan zoeken

Als diëtisten moeten we de patiënt verwijzen naar de zorgverzekeraar: die moet gaan zoeken en gaan uitzetten. Alleen dan wordt er op hoger niveau zichtbaar wat er in het veld aan de hand is. Laten we daar waakzaam op zijn en eerder de zorgverzekeraar informeren. De sterkste weg is om de patiënt te laten melden dat hij niet terecht kan. Want alles wordt geëvalueerd aan hoe de patiënt het ervaart. Als de patiënt klaagt of zich meldt, wordt er geluisterd. Laten we daar gebruik van maken.