Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackStart actualisering Zorgmodule Voeding

Start actualisering Zorgmodule Voeding

Donderdag 22 augustus 2024Afbeelding Start actualisering Zorgmodule Voeding

De NVD gaat aan de slag met het actualiseren van de Zorgmodule Voeding. Deze zorgmodule werd in 2012 ontwikkeld om duidelijkheid te scheppen over de verschillende niveaus van voedingszorg. Wat kan een patiënt bijvoorbeeld zelf doen? Welke zorg kan een arts of andere zorgprofessional leveren en voor welke zorg is het belangrijk om naar een diëtist te gaan? Deze zorgmodule is ziekte overstijgend en onderdeel van verschillende zorgstandaarden waarin het aanleren van gezond of aangepast voedingsgedrag een onderdeel van de behandeling is.

4 niveaus van voedingszorg

De Zorgmodule kent 4 niveaus van voedingszorg:

  1. uitsluitend zelfmanagement
  2. algemeen voedingsadvies
  3. individuele dieetbehandeling
  4. gespecialiseerde dieetbehandeling

Deze niveaus worden ook gebruikt voor het beschrijven van de verschillende niveaus van voedingszorg in de Artsenwijzer Diëtetiek.

Zorgmodule Voeding 2012
Samenvatting van de bestaande Zorgmodule Voeding uit 2012

Actualiseren nodig

Sinds 2012 is de Zorgmodule niet herzien. Hoogste tijd dus om deze te actualiseren. De laatste jaren vonden er verschillende ontwikkelingen plaats die actualisering nodig maken, zoals o.a. de toegenomen aandacht voor voeding in de zorg en de komst van leefstijlcoaches. Vanuit het Programma Paramedische Zorg van ZonMw heeft de NVD subsidie ontvangen voor het actualiseren van de Zorgmodule Voeding.

Knelpunteninventarisatie

De actualisering van de Zorgmodule Voeding start met een knelpunteninventarisatie. Hiervoor zullen interviews worden afgenomen onder de betrokken professionals bij de vier niveaus van voedingszorg, zoals artsen en verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordigers. Tijdens een Invitational Conference zullen deze knelpunten worden gepresenteerd en geprioriteerd. De geprioriteerde knelpunten vormen het uitgangspunt voor de verdere actualisering van de Zorgmodule.

Projectwerkgroep

Voor het project wordt een brede werkgroep samengesteld van vertegenwoordigers van verschillende professionals en patiënten. Het project duurt twee jaar, inclusief de implementatie van de Zorgmodule Voeding. Medio 2025 verwachten we een conceptversie van de geactualiseerde Zorgmodule te kunnen voorleggen.

Download hier de huidige Zorgmodule Voeding uit 2012.
Deze zorgmodule werd in 2012 ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van VWS.