Staatssecretaris erkent problemen, maar stelt maatregelen uit
Donderdag 10 april 2025
Vicky Maeijer, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), erkent de zorgen binnen de diëtetiek en andere paramedische beroepen over niet-kostendekkende tarieven. Ze benadrukt het belang van deze zorgverleners en geeft aan zich bewust te zijn van het groeiende aantal professionals dat overweegt te stoppen. Toch kiest zij ervoor om verdere stappen uit te stellen totdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een nieuw onderzoek heeft afgerond.
Dit blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van eind maart 2025. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vindt dit uitstel onacceptabel. De problemen zijn al jarenlang bekend en vragen om directe actie.
Structurele knelpunten in de eerstelijnszorg
Eerstelijnsdiëtisten en andere paramedici signaleren al jaren dat de huidige tarieven niet in verhouding staan tot hun inzet en verantwoordelijkheden. De NVD heeft deze signalen herhaaldelijk via verschillende kanalen onder de aandacht gebracht bij de NZa, via brieven aan de Tweede Kamer en publicaties in onder andere de Eerstelijns.
Zorg wordt complexer
De problematiek neemt verder toe. Door de inzet op passende zorg en nieuwe vormen van samenwerking stijgen de kosten, terwijl de vergoedingen achterblijven. Diëtisten maken daarnaast veel extra uren die onbetaald blijven. Uit onderzoek van NIVEL blijkt dat diëtisten gemiddeld vier uur zorg verlenen aan kwetsbare ouderen, zonder dat daar een passende vergoeding tegenover staat. Ook blijkt uit dit onderzoek dat de zorg complexer wordt en dat diëtisten vaker aan huis komen, wat extra tijd en middelen vraagt die nu niet vergoed worden.
Toenemende financiële druk
Bovenstaande leidt ertoe dat diëtisten en andere paramedici kampen met een kostenexplosie. De vaste lasten voor praktijken stijgen door onder meer hogere prijzen voor huisvesting, ICT, energie en verzekeringen. Ook nemen administratieve lasten toe, bijvoorbeeld door de invoering van nieuwe kwaliteitsregistraties en ontwikkelingen in EPD’s. Deze extra kosten zijn structureel en worden nauwelijks gecompenseerd binnen de huidige tarieven, waardoor steeds meer zorgverleners hun praktijk financieel moeilijk draaiende kunnen houden.
Geen tijd meer voor uitstel
De NVD vindt het onbegrijpelijk dat de staatssecretaris opnieuw kiest voor afwachten. De problemen zijn duidelijk en urgent. Beleidsmaatregelen zijn nu nodig om toekomstbestendige paramedische zorg mogelijk te maken. Een belangrijke stap is het vaststellen van minimumtarieven die recht doen aan de deskundigheid, inzet en verantwoordelijkheid van diëtisten. Zonder eerlijke tarieven blijven goede arbeidsvoorwaarden – zoals pensioenopbouw en bescherming bij ziekte of arbeidsongeschiktheid – buiten bereik.
Erkenning alleen is niet genoeg
De erkenning van de problemen is een stap in de goede richting, maar zonder concrete maatregelen verandert er niets voor de patiënten en diëtisten die dagelijks onder hoge druk werken. De NVD roept de staatssecretaris en andere betrokken partijen dan ook op tot directe actie. Er is meer nodig dan woorden: er is beleid nodig dat werkt.