Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackProfessor geneeskunde Marcel Levi: “Diëtist mag best een tikkeltje assertiever worden”

Professor geneeskunde Marcel Levi: “Diëtist mag best een tikkeltje assertiever worden”

Vrijdag 8 oktober 2021Afbeelding Professor geneeskunde Marcel Levi: “Diëtist mag best een tikkeltje assertiever worden”

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi van het Amsterdam UMC ging in zijn lezing op de Diëtistendagen 2021 onder andere in op de toekomstige rol van de diëtist op de ziekenhuisvloer. De Diëtistendagen 2021 vinden plaats op 8 en 9 oktober in Koningshof Veldhoven en worden bezocht door bijna 1.000 diëtisten.

Hoewel hij het voorbehoud maakte zelf geen diëtist te zijn, maar internist van origine, denkt Levi dat het vak van diëtist in de komende jaren zal veranderen. “De diëtist ontwikkelt zich meer naar een voedingsexpert of dieetexpert die eigenlijk een adviseur wordt, niet alleen voor de patiënt, maar misschien wel voor het hele team rond een patiënt.” Rond dat laatste haalde hij aan dat een groot deel van het zorgpersoneel, althans in Engeland, kampt met overgewicht.

Kennis de basis


Bij de diëtist draait het volgens Levi om voedingskennis. “Ik moet bekennen en durf te verdedigen dat het dokters ontbreekt aan die kennis.” Dat valt de dokters volgens Levi niet te verwijten. Het komt doordat ze in hun basis- en vervolgopleidingen slechts enkele uren voedingsonderwijs krijgen op duizenden uren andere medische kenniszaken. “Dat is teleurstellend, maar ik zie het niet zo 1-2-3 veranderen, want er is druk op de curricula, er moet van alles in. Dat betekent dus dat er des te meer ruimte is voor andere experts om het medische team te completeren. Goed nieuws voor de beroepsgroep diëtisten.”

Ontpoppende experts


Als het aan Levi ligt ontpopt de diëtist zich, in ieder geval op de ziekenhuisvloer waar hij ook werkzaam is, als expert op voedingsgebied. “Ik heb er voor doorgeleerd en ik kan een bijdrage leveren om doelen met de patiënt te bereiken”, vatte Levi de mogelijke ‘strijdkreet’ samen. Daarbij maakte hij de kanttekening dat de diëtist assertiever mag zijn. “We worden omgeven, op sociale media, met de grootst mogelijke onzin. Van die expert, de diëtist, verwacht ik dan dat die af en toe opstaat en zegt: ‘Hou eens op met die onzin, ik heb er voor doorgeleerd.’ Ik heb daar wel een klein beetje behoefte aan.”

Volgens Levi zouden diëtisten op vrijwel alle afdelingen in ziekenhuizen ingezet kunnen worden. “Enerzijds is er een capaciteitsprobleem, anderzijds is er nog onvoldoende besef voor het belang daarvan, al begint dat nu misschien langzaam wel door te sijpelen”, aldus de hoogleraar.

Auteurs