Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackProf. Marian de van der Schueren: “De besparingen met een diëtist zijn groot en goedkoop”
Publiekslezing hoogleraar diëtetiek voor voedingswetenschappers

Prof. Marian de van der Schueren: “De besparingen met een diëtist zijn groot en goedkoop”

Woensdag 24 januari 2024Afbeelding Prof. Marian de van der Schueren: “De besparingen met een diëtist zijn groot en goedkoop”

Wat komt erin je op als je aan het woord diëtist denkt? Hoogleraar Marian de van der Schueren vroeg het aan de aanwezigen, voornamelijk voedingswetenschappers, aan het begin van haar publiekslezing voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). En ze vroeg hetzelfde achteraf, met totaal verschillende uitkomsten. De hoogleraar diëtetiek bleek tevreden met deze verandering van mindset.

In haar lezing ging ze verder in op de resultaten van recente en lopende onderzoeken van de vakgroepen waar ze bij betrokken is. Nieuws komt naar voren uit het onderzoeksproject Dietetics Building The Future waarin onder meer de effectiviteit van een diëtistisch consult bij overgewicht en obesitas wordt onderzocht. Voorlopige resultaten uit de Nivel registratie van 7.500 cliënten laten zien dat meer dan de helft van de deelnemers met obesitas die een diëtistisch consult kregen, binnen een jaar een gewichtsreductie van vijf procent liet zien.

“Een enorm resultaat, zeker als we dat vergelijken met de effectiviteit van de GLI. Volgens de RIVM-jaarrapportage van 2023 haalde een kleine dertig procent van de GLI-deelnemers een vergelijkbare reductie van 5 procent. Maar dat is nog niet alles. Als we kijken naar de gemiddelde behandeltijd die een diëtist nodig had in een consult, dan was die 2,3 uur in zes maanden en 3,1 uur op jaarbasis. Een groot verschil met een GLI-programma.”

Een  behandeling die volgens De van der Schueren eigenlijk ‘spotgoedkoop’ is. Aan de aanwezigen vroeg ze wat een gemiddeld diëtistisch consult kost. Zo’n 80 euro, kwam naar voren. “Voor pakweg 240 euro per jaar zo’n gewichtsverlies bereiken, dat is echt een hele goede prestatie”, aldus De van der Schueren. “En we willen die effectiviteit van 50 procent nog verbeteren; daar zijn we nu mee bezig”.

Lees hier het volledige verslag en bekijk de video’s met Marian de van der Schueren en bezoeker van de NAV-lezing Liesbeth Zandstra.