Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNVD trekt aan de bel rond tekort aan diëtisten in Zeeland

NVD trekt aan de bel rond tekort aan diëtisten in Zeeland

Donderdag 30 september 2021Afbeelding NVD trekt aan de bel rond tekort aan diëtisten in Zeeland

In Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren kan de wachttijd voor hulp van een diëtist oplopen tot twee maanden. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is zich bewust van het probleem en is in gesprek met de Zeeuwse NVD-afdeling en zorgverzekeraars over tekorten in de Zeeuwse provincie.   

Het onderwerp trekt inmiddels ook de aandacht van de Zeeuwse pers. In de regionale Zeeuwse krant PZC komt NVD-directeur Bianca Rootsaert vandaag (30 september) aan het woord over het tekort. Volgens de NVD kunnen de tekorten vooralsnog vooral leiden tot problemen in de palliatieve zorg

Palliatieve zorg

,,Als je nog een paar maanden te leven hebt, en je besluit om je niet te laten behandelen, ga je over op meer zachte zorg”, zegt Rootsaert in PZC. “Daarbij speelt voeding een belangrijke rol. Dan gaat het om: hoe kun je nog vitaal en energiek blijven om afscheid te nemen, zoveel als dat kan. Maar ook, hoe zorg je ervoor dat je niet stikt in je eten? Met een wachttijd van twee maanden, laat je mensen aan hun lot over. De diëtist, is samen met huisarts en thuisverpleging vaak de laatste die aan het bed staat in die maanden.”

Bianca Rootsaert geeft in PZC aan dat er voldoende diëtisten worden opgeleid, maar dat vestiging in Zeeland in individuele praktijken blijkbaar niet voor de hand ligt. Eerder kiezen afgestudeerden voor werk in het bedrijfsleven of een ziekenhuis, mede omdat daar de betalingen beter zijn.

Lage tarieven

Volgens Rootsaert is een deel van het tekort aan diëtisten in de eerste lijn toe te schrijven aan de lage tarieven die door verzekeraars worden gehanteerd. Ze noemt met name CZ. “Daar zijn de tarieven het minst geïndexeerd. Een betere financiële waardering als zelfstandige kan bijdragen aan het opheffen van tekorten”, aldus Rootsaert.

Ontkenning van lage tarieven

Ziektekostenverzekeraar CZ ontkent tegenover PZC dat de tarieven voor diëtisten te laag zouden zijn.  De grootste zorgverzekeraar van Zeeland is in gesprek met de NVD over het diëtistentekort en de lange wachttijden in Zeeland en is van mening dat problemen die ontstaan door tekorten moeten worden opgelost. Rootsaert tot slot wijst op de uitkomsten van van het zogeheten Gupta kostenonderzoek, waarin het draait om het toekomstbestendig en betaalbaar houden van de paramedische zorg.

Er is geen quick win

In een Linkedin-post licht de NVD-directeur haar visie over deze kwestie verder toe. Ze krijgt daarvoor ook bijval van paramedici in andere beroepsgroepen die tegen soortgelijke problemen aan lopen. “In de gesprekken die we continu voeren met zorgverzekeraars dringen we aan op het gezamenlijk vormgeven van zorginnovatie”, schrijft Rootsaert. “Efficient omgaan met middelen, kosten elders omlaag brengen, maar wel met behoud van kwaliteit. Omdat juist in die samenwerking de oplossing ligt. E-health, groepsbehandelingen en sturen op zelfmanagement zijn mogelijkheden die we samen moeten onderzoeken. Maar dat moet uiteindelijk wel uitgevoerd worden door praktijken die ook ruimte moeten hebben om die innovatie te omarmen. Of zoals voormalig minister VWS Bruno Bruins ooit zei: ‘voordat het geld op is, zijn de mensen op.’ Er is geen quick win, maar er moet nu wel doorgepakt worden. In het belang van mensen en van het in toom houden van de zorgkosten.”