NVD biedt kennisagenda Diëtetiek aan bij VWS
Donderdag 28 november 2024De NVD heeft samen met 4 andere paramedische beroepsverenigingen op dinsdag 26 november 2024 de kennisagenda Diëtetiek aangeboden aan het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Kennisagenda’s vormen het wetenschappelijk anker en kompas voor alle paramedische organisaties. Ze vormen een sterke basis voor samenwerking, zowel binnen als buiten de zorg, en ondersteunen bij interdisciplinair samenwerken.
De kennisagenda Diëtetiek
De kennisagenda Diëtetiek bevat 18 geprioriteerde kennishiaten, die als leidraad dienen voor onderzoek op het terrein van de diëtetiek voor de komende jaren. De geselecteerde kennishiaten zijn onderverdeeld in 4 thema’s en sluiten aan bij de huidige ontwikkelingen, zoals het Integraal ZorgAkkoord en onze Visie op de Diëtetiek en de Diëtist in 2030. Voor de diëtetiek is dit de tweede kennisagenda.
Aanbieden kennisagenda bij VWS
De kennisagenda diëtetiek werd aan VWS aangeboden samen met de kennisagenda’s van andere paramedische beroepsverenigingen. Dit was een mooi moment om de paramedische samenwerking te benadrukken. Bianca Rootsaart, directeur NVD: “Diëtisten en andere paramedici zijn gericht op samenwerken. De paramedische sector heeft als belangrijke taak de zorg te ontlaten en – zwaardere – zorg te voorkomen. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen regulier voedingsadvies gericht op gezonde voeding en voedingszorg op maat door een diëtist. Dat is de rol van de diëtist paramedicus voor mensen die ziek zijn of dreigen dat te worden.” Door antwoord te geven op een deel van de geprioriteerde kennishiaten uit de kennisagenda verwachten we de komende jaren de waarde van de diëtistische behandeling meer aantoonbaar te maken”
Actualisering kennisagenda
De basis voor de NVD kennisagenda is de input van vele leden, netwerken, onderzoekers en stakeholders. Tijdens een prioriteringsbijeenkomst met diëtisten, onderzoekers en stakeholders (waaronder patiëntvertegenwoordigers) is een selectie gemaakt op basis van maatschappelijke relevantie en relevantie voor de diëtetiek en de patiënt.
Bij dit proces trok de NVD gezamenlijk op met andere paramedische beroepsorganisaties die ook hun kennisagenda actualiseerden of al geactualiseerd had. Dit deden we samen met Ergotherapie Nederland (EN), Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), de Vereniging van Oefentherapie Cesar en Mensendieck (VvOCM) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Dit werd mogelijk gemaakt door projectfinanciering van ZonMw.
Eigen prioritering
Marieke Plas was vanuit de NVD betrokken bij het actualiseren van de kennisagenda. Marieke: ‘We sluiten nu goed aan bij de thema’s die spelen op het gebied van passende zorg. Het IZA is daarbij heel bepalend geweest. We hebben onze kennisagenda’s daar grotendeels aan opgehangen’. Daarbij hebben de verenigingen de vragen geprioriteerd, zoals :
- Wat is de wetenschappelijke relevantie?
- Wat is de maatschappelijke relevantie?
- Wat is de relevantie voor de beroepsgroep?
- Wat is de relevantie voor de patiënt?
Hoe gaan we verder?
De volgende stap is het toepassen van de kennis die uit onderzoek komt. Deze kennis wordt opgenomen in scholing en richtlijnen. Bianca: “Voeding is de basis van leven en een randvoorwaarde om gezond te blijven of te worden of te leren leven met de gezondheid die je is gegeven. Het is ook een randvoorwaarde om optimale impact te hebben van een medische behandeling. We moeten in de zorg meer en vaker vragen: ‘vind u het goed als we samen eens kijken naar uw voeding’. We hopen dat de kennisagenda daar een belangrijke impuls voor is. We willen VWS en ZONMW hartelijk danken voor hun bijdragen en medewerking bij de totstandkoming van het programma Paramedische zorg 2023-2026. En natuurlijk ook onze hoogleraren, lectoraten en alle leden die een bijdrage hebben gedaan. We gaan aan de slag!”