Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuwe CBS-data laten relatie zien tussen armoederisico, obesitas en diabetes
Vaker diabetes type 2 bij een laag inkomen

Nieuwe CBS-data laten relatie zien tussen armoederisico, obesitas en diabetes

Dinsdag 4 oktober 2022Afbeelding Nieuwe CBS-data laten relatie zien tussen armoederisico, obesitas en diabetes

Er is meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een nieuwe analyse van cijfers van de zogeheten Gezondheidsenquête. In 2021 had de helft van de bevolking van 18 jaar of ouder overgewicht. Dat aantal is al jaren stabiel, aldus het CBS.

“Overgewicht, ernstig overgewicht (obesitas) en diabetes komen meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan bij volwassenen met een hoger inkomen”, constateert het CBS. De analyse heeft betrekking op de periode van 2018 tot en met 2021. “Overgewicht komt meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan onder volwassenen met een hoger inkomen: 56 procent, tegen 51 procent. Van de mensen met een laag inkomen had 19 procent obesitas, tegen 15 procent van degenen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens.”

“Van de volwassenen met langdurig een inkomen onder de lage-inkomensgrens had 60 procent overgewicht; 40 procent had matig overgewicht, 20 procent obesitas. Daarnaast komt ook diabetes type 2 meer voor onder degenen met een laag of langdurig laag inkomen (respectievelijk 9 en 10 procent).”

Diabetes

Onder volwassenen met matig of ernstig overgewicht kwam diabetes type 2 naar verhouding meer voor bij een laag inkomen dan bij een hoger inkomen.

Helft overgewicht

Uit de analyse blijkt verder dat vijftig procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder te maken heeft met overgewicht en dat dit percentage “al jaren stabiel is”. Overgewicht komt het meest voor bij mannen (53 procent). Bij vrouwen is het percentage 47. Ook hebben mannen vaker matig overgewicht (41 procent) dan vrouwen (31 procent). Obesitas daarentegen komt vaker voor bij vrouwen dan bij de mannen, 17 procent tegenover 12 procent.

Auteurs